Теч на капитали по японски

Японските застрахователи предпочитат да пазаруват американски компании, вместо да се примиряват с отрицателна доходност

Японската централна банка, Токио, Япония. Снимка: Томохиро Ошуми/Bloomberg Японската централна банка, Токио, Япония. Снимка: Томохиро Ошуми/Bloomberg

Азиатските застрахователи продължават да диверсифицират активите си на фона на нестабилните икономически перспективи. Големите застрахователни инвестиции на азиатските пазари продължават да изтичат към пазарите на Европа и САЩ в светлината на глобални и регионални икономически тенденции. Това заяви Пол Санду, директор „Рискови и капиталови решения за мениджмънта“ в Cathay Conning Asset Management, цитиран от Best’s News Service.

Животозастрахователните  в Япония вече разпределиха своите активи и в чуждестранни инвестиции, след старта на икономическата политика на премиера Шиндзо Абе. Наскоро огласената политика на Японската централна банка за отрицателни лихви ще натисне нивата на лихвите надолу по кривата на доходността. Това само ще засили тенденцията по изтичане на азиатски капитали, твърди Арне Халзаусен, директор на „Изследване на тенденции“ в Allianz SE.

Японската банка (BOJ) ще започне  да облага с отрицателна лихва от -0,1% институционалните депозанти в централната банка. В същото време банката поддържа годишното закупуване на активи на нива от ¥80 трилиона ( $ 669 млрд.). По-нататъшно намаляване на отрицателната ставка ще накара местните инвеститори да удължат позициите си в търсене на по-висока доходност. Японските инвеститори вероятно ще ускорят диверсифицирането на активите си в чужбина, като ще търсят облигации, за си осигурят някаква доходност и съкровищните бонове на САЩ остават най-вероятна цел. Това се казва в доклад на HSBC.

До момента японските застрахователи предпочитаха, когато инвестират в чужбина, да посягат към съкровищните бонове на САЩ и държавните ценни книжа от Еврозоната. По мнението на Халзаусен от Allianz SE, „това е на път да се промени“, заради рекордно ниските доходности, които са налице „почти навсякъде": „Японските застрахователи трябва да поемат допълнителни рискове, като проучат други класове активи, като акции и алтернативни инвестиции“.

Степента на въздействие на по-нататъшни понижения в лихвите може да бъде частично компенсирана от усилията на японските застрахователи, в това число бизнес диверсификация и намаляване на рисковите активи. Този процес, обаче, трябва внимателно да се следи, казаха по време на брифинг експерти на A.M. Best. Отрицателните лихви може да доведат до инвестиционни решения, които са насочени към по-висока доходност, но за сметка на качеството на активите и повишен риск.

Някои големи застрахователи вече са направили през изминалата година големи инвестиции в застрахователни пазари в чужбина. Въпреки, че дела на международните компании в Япония остава относително нисък в сравнение с местните оператори на застрахователен риск, стремежът към географска диверсификация може да осигури допълнителен буфер срещу отрицателното въздействие на политиките на японската банка по въвеждане на отрицателни лихви, твърдят от A.M. Best.

Диверсификацията на активите продължава да бъде водещ мотив при сливанията и придобиванията в развит пазар, като японския. Японските застрахователи стратегически имат желание да променят разпределението на активите си, съсредоточени в японски ДЦК и корпоративни облигации. Доходността, обаче, от японски акции и облигации е ниска, твърди Уди Брадфорд, президент и главен изпълнителен директор на Conning Asset Management Ltd.

В търсене на по-висока инвестиционна доходност японските застрахователи  „продължават да подхранват сливанията и придобиванията, базирани на чуждестранни инвестиции, в Съединените щати и други потенциални пазари“, каза Брадфорд. Той отбелязва, че закупуването на застрахователна компания в САЩ носи сравнително малък риск за японските компании, тъй като „пазарите на САЩ и Япония си сътрудничат вече много години“. Друг мотив е и относително лесното хеджиране на американския долар, както и ниският политически риск. 

Последни новини
Още от Новини