Нелегалните цигари лишават гръцкия бюджет от €670 млн. годишно

Кутия цигари там е сред най-евтините в ЕС

Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg

В обикновено утро на една от атинските улици само на няколко пресечки от епицентъра на всеки бунт, който завладява града през последните кризисни години, двама мъже от азиатски произход учтиво продават цигари на минувачите. Нелегалните кутии, брандирани като R.G.D., струват по 1,50 евро всяка (1,70 долара) или по-малко от половината от цената, за която може да се намери кутия Marlboro или Prince на който и да е павилион в Атина, пише Bloomberg.

“Незаконните цигари лишават гръцката държава от значителни приходи всяка година, които могат да бъдат използвани за изплащане на пенсии, заплати и социални придобивки”, смята Яковос Каргаротос, вицепрезидент на дъщерната компания на Philip Morris International - Papastratos AVES. „Така се създава огромна дупка в публичните приходи, която данъкоплатците трябва да плащат“.

Над 4 млрд. нелегални цигари се продават в Гърция всяка година, става ясно от последните данни на Papastratos. Изчисленията показват, че това лишава държавния бюджет 670 млн. евро годишно. Това е повече от увеличението на осигуровките за пенсия, което доведе до последната вълна демонстрации в Атина миналата седмица.

Гърция е с един от най-високите проценти на пушачи в световен мащаб. Данни на Министерство на здравеопазването показват, че за справянето със заболявания, свързани с вредния навик, са необходими над 3 млрд. евро. Кутия цигари в южната ни съседка е сред най-евтините в ЕС. Повече от 20% от тях обаче са контрабандни, се твърди в изследване на Nielsen.

Заради контрабандни горива пък страната губи повече от 200 млн. евро годишно. "Справянето с нелегалната търговия на ежедневните продукти като цигари и горива трябва да е лесно в сравнение с офшорните банкови сметки, но политиката е по-сложна", смята Илиас Лекос, главен икономист в Piraeus Bank в Атина. „Фактът, че голяма част от гръцкото общество се облагодетелства от избягването на данъци прави справянето с проблема изключително трудно“. 

Последни новини
Още от Новини