Китай може да въведе коридор на лихвените проценти

Това стана ясно от доклада за паричната политика на централната банка

Китайски юани. Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg Китайски юани. Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

Китайската централна банка (PBOC) каза, че ще разгледа начини за създаване на коридор на лихвените проценти, който да служи като насока за лихвите по получаване и отдаване на кредит, съобщава Bloomberg. Китай се стреми към преминаване към пазарно ориентирани лихвени норми. 

Новината за обмислянето на коридор за лихвените проценти излезе в последния тримесечен доклад на Китайската централна банка за паричната политика. 

PBOC ще продължи с предпазливата парична политика, която ще бъде внималтено настройвана в подходящите моменти. Китайските парични власти продължават да виждат негативен натиск върху китайската икономика, която е втората най-голяма света. 

Освен това в доклада се казва, че може да бъдат въведени „таргетирани понижения на изискуемите резерви“, които да подкрепят икономическото преструктуриране. Изискуемите резерви са парите, които търговските банки трябва да имат в наличност в централната банка като процент от приетите от тях депозити. 

Основният лихвен процент в Китай е на рекордно ниско ниво от 4,35%, като от ноевмри 2014 той беше понижен на 6 пъти. През този период беше понижено и нивото на изискуемите резерви за най-големите банки. 

 

 

Последни новини
Още от Новини