Бежанската вълна към Европа може да се засили

Асад настъпва към Халеб

Бежанци в Гърция. Снимка: Kostas Tsironis/Bloomberg Бежанци в Гърция. Снимка: Kostas Tsironis/Bloomberg

Бежанската вълна към Европа може да се засили, предупреди Турция на 4 февруари, предаде Bloomberg. Причината е настъплението на правителствени сили към северните части на страната и по-конкретно към град Халеб, който е най-големият град в Сирия и столица на едноименната автономна област, която е най-населената в Сирия. 

Турският премиер Ахмет Давутоглу говори на конференция за Сирия в Лондон и каза, че 70 хил. сирийци вече са се насочили към Турция от северен Халеб. Базираната в Лондон Сирийска обсерватория за човешките права каза, че около 40 хил. души са напуснали региона през последните няколко дни. 

Сирийски правителствени части настъпват на север в Сирия, като са подкрепяни от руски оръжия и подкрепяни от Иран бойци от Хизбула. Тези действия прекратиха мирните преговори на ООН в Женева до 25 февруари само няколко дни след като те официално започнаха. 

Силите на сирийския президент Башар Асад вече са на около 3 километра от Халеб. Превземането на града може да се окаже силен коз за Асад, Иран и Русия при бъдещи мирни преговори, но и ще изостри отношенията с Турция, която не подкрепя Асад и през миналата година свали руски изтребител. Руското министерство на отбраната каза, че има „разумни основания“ да подозира Турция в „интензивна подготовка“ за изпращане на войски в Сирия. 

Гражданската война в Сирия през последните 5 години отне живота на 250 хил. души, а официалния брой на напусналите страната в посока Ливан, Йордания, Ирак и Египет е 2,1 млн. докато още 1,9 млн. са в Турция. Анкара обаче счита, че реалният им брой е близък до 2,5 млн. души. 

ЕС отключи 3 млрд. евро от помощта за Турция, която да помогне на страната да се справи с подслоняването на бежанците, а Турция очаква още помощи. 

 

 

Последни новини
Още от Новини