Социалистите получиха мандата за формиране на правителство в Испания

Търсенето на коалиционни партньори започна

Лидерът на Социалистическата партия в Испания Педро Санчес започна търсенето на партньори за формирането на коалиционно правителство в страната след като получи мандата от крал Фелипе VI. Социалистите са втора политическа сила в Испания след изборите от 20 декември,на които спечелиха 90 места в 350-местния парламент. Народната партия, която управлява до провеждането на изборите спечели 123 депутатски места, но върна мандата след като не успя да формира правителство. Другите две по-силно парламентарно представени партии са крайнолявата евроскептична Подемос(69 места) и пропазарната партия с лидер Алберт Ривера – Гражданите(40 места). 

Преговорите между социалистите и останалите политически сили стартираха на 3 февруари. На 4 февруари Санчес ще се срещне с лидера на Гражданите Алберт Ривера, а на 5 с лидера на Подемос Пабло Иглесиас. 

Задачата на Санчес няма да е лесна, а Испания вече 6 седмици е без правителство след изборите през декември, когато испанците избраха най-разделения парламент в историята на страната. През последните над 30 години те неизменно даваха между 70% и 80% за гласовете си за Народната партия и Социалистическата партия, като една от тях получаваше мнозинство. Излизането на Подемос и Гражданите на сцената обаче прави формирането на правителство по-трудна заради разпределението на местата в парламента и различните виждания на партиите. 

Възможните комбинации

Коалиция между социалистите и Народната партия се счита за невъзможна от анализаторите, макар че двете най-големи политически сили са единствените, чийто съюз би им дал мнозинство при двупартийна коалиция. Те са дългогодишни противници на политическата сцена и евентуален съюз може да се изтълкува като загуба на идентичността им и да доведе до загуба на много избиратели за двете политически сили.

Народната партия и Подемос няма да позволят формирането на правителство между Гражданите и Социалистическата партия, като ще гласуват против.

Ако се стигне до формиране на правителство с мандата на социалистите, най-логично изглежда то да е скрайнолявата Подемос, особено след като лидерът на Гражданите Алберт Ривера сигнализира, че депутатите му могат да се въздържат при гласуването на такъв кабинет, което ще позволи формирането му. Лидерът на Подемос обаче заяви, че не би приел подкрепа от пропазарната партия Гражданите под никаква форма. 

Сложната политическа ситуация може да доведе и до предсрочни избори в Испания. 

 

 

Последни новини
Още от Новини