Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Бъчваров: Банките трябва да намалят спредовете

Финансистът Димитър Бъчваров коментира ефективността на банковия сектор в България в предаването „Бизнес старт“, 03.02.2016

Димитър Бъчваров. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Димитър Бъчваров. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Ефективността на банките в България изпреварва значително ефективността на икономиката като цяло. Брутната добавена стойност в банковия сектор в България е около 2% от общата добавена стойност на икономиката за 2015, докато в същото време печалбата достига 5% от общия размер на отчетените нетни печалби. Това заяви финансистът Димитър Бъчваров в предаването „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Не виждаме раздвижване на кредитния пазар, тъй като портфейлите на банките са изместени към по-краткосрочни кредитни позиции. Проблемът е, че кредитиране има, но то не е инвестиционно. Този въпрос трябва да бъде решен, посочи експертът.

"Ако банките искат да избегнат нуждата от въвеждането на екзотични инструменти, като данък "Тобин" например, те трябва да намалят спредовете", заяви Бъчваров.

В контекста на действията на ЕЦБ и евентуален сценарий, при който инфлацията не се повиши и кредитният портфейл не се раздвижи, финансистът посочи, че Марио Драги може да се окаже принуден да прибегне до въвеждането на законови регулации. Ако банките имат колективна интелигентност, ще се стремят да избегнат тези регулации. А това може да стане чрез намаляването на спредовете. Другият инструмент, който може да бъде приложен е стимулиране на инвестиционното кредитиране, а след това и на потребителското такова.

 

Последни новини
Още от Бизнес старт