HSBC прекратява отпускането на ипотечни кредити за някои граждани

Финансовата институция подхожда консервативно по отношение на риска и предпочита да кредитира клиенти, които имат силни връзки с Канада.

Снимки: Simon Dawson/Bloomberg Снимки: Simon Dawson/Bloomberg

Най-голямата банка в Европа HSBC вече няма да предоставя ипотеки за някои китайски граждани, които купуват имоти в САЩ, предава Investor.bg.

Промяната в политиката идва в момент, в който Пекин се бори да се справи с увеличаващата се група граждани, които се опитват да изнесат парите си от страната.

Говорител на банката в Ню Йорк коментира, че новата политика е влязла в сила още миналата седмица, около месец, след като Китай забрани на Standard Chartered и DBS Group Holdings Ltd да провеждат някои валутни операции.

Спадът на фондовата борса, забавянето на икономическия растеж и ниските цени на недвижимите имоти насърчават частни лица и фирми от Китай да прехвърлят пари в чужбина в търсене на по-висока доходност. Това обаче причинява проблеми на Пекин, тъй като отливът на капитали подкопава усилията за насърчаване на националните инвестиции.

Брокерите на луксозни имоти в градове като Ню Йорк, Лос Анджелис и Ванкувър казват, че повече от 80 на сто от заможните китайски купувачи имат връзки с родината. В САЩ например те предпочитат да плащат в брой, като през миналата година обемът на инвестициите им е нараснал до $28,6 млрд. от $22 млрд. през 2014.

HSBC засега отказва коментар кои граждани точно ще бъдат засегнати от мярката. Според медийни публикации обаче това ще са китайците с временни посетителски визи “Б”, ако по-голямата част от доходите и имуществото им идват от Китай.

Говорител на HSBC във Ванкувър изтъква, че банката вече е имала подобни политики и в момента активно ги преразглежда в контекста на местната регулаторна среда, за да определи дали и какви промени са необходими.

Говорителят допълва, че финансовата институция подхожда консервативно по отношение на риска и предпочита да кредитира клиенти, които имат силни връзки с Канада.

Още през миналата година китайските власти съобщиха, че ще стартират система за наблюдение на валутните операции на банките и на клиентите им, които се опитват да купят повече чужда валута. Всички, които са купили повече от максималните $50 хил. за година, ще бъдат включени в специален списък.

Последни новини
Още от Новини