Льофвен: Отмяната на Шенгенското споразумение застрашава ЕС

"Ако се разпадне споразумението, под въпрос ще се окажат ЕС и всичко, за което сме се трудили много години", заяви шведският премиер Стефан Льовен

Стефан Льофвен Снимка: Scott Eells/Bloomberg Стефан Льофвен Снимка: Scott Eells/Bloomberg

Отмяната на свободното придвижване в рамките на Шенгенското пространство застрашава Европейския съюз, заяви министър-председателят на Швеция Стефан Льофвен в интервю за телевизия "Евронюз", предаде Investor.bg.

"Ако се разпадне споразумението, под въпрос ще се окажат ЕС и всичко, за което сме се трудили много години", каза той.

Министрите на вътрешните работи на страните членки на ЕС ще обсъдят в понеделник на неформална среща в Амстердам възможността за удължаване на граничния контрол в Шенген. В момента Норвегия, Швеция, Дания, Австрия, Германия, Франция и Малта са затегнали контрола по границите си.

Според шведския премиер нестабилността на пазара на труда и увеличаването на социалното напрежение са довели до рязък ръст на национализма в Швеция.

"Става дума за страх от утрешния ден, който изпитва населението. При много нестабилен пазар на труда хората си задават въпроса: "Ще има ли за мен утре работа и ако не, какво ще стане с мен?" - обясни премиерът.

Радикалната партия "Шведски демократи", настояваща за спиране на миграциятя в кралството, е подкрепяна от 25 процента от шведите, показват социологически проучвания.

Последни новини
Още от Новини