Китай спира субсидиите за електромобили след 2020

Преди това субсидиите в сектора постепенно ще бъдат понижени

Си Дзинпин, президент на Китай, подел антикорупционната кампания в страната. Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg Си Дзинпин, президент на Китай, подел антикорупционната кампания в страната. Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

Китай планира постепенно да намали субсидиите за електромобили, а след 2020 напълно да ги спре, каза финансовият министър на страната Лоу Дживей, съобщава Bloomberg. 

Китайските автомобилни компании разчитат прекалено много на държавни субсидии. Вместо тях правителството планира въвеждане на точкова система, подобна на използваната в Калифорния, за да стимулира производството и употребата на електромобили, каза финансовият министър на Китай на конференция в Пекин на 23 януари.

Субсидиите за периода 2017-2018 ще бъдат орязани с 20%, а за периода 2019-2020 – с 40% .

Китайският президент Си Дзинпин вижда в производството на електромобили начин да се изведе автомобилната индустрия на по-високо ниво, да се намали замърсяването и зависимостта на Китай от внос на петрол. През последните 5 години страната е инвестирала в сектора около $5,6 млрд. Въпреки стимулите обаче продажбите на електромобили в Китай изостават от целите на правителството. През миналата година в страната бяха продадени 331 092 електромобила. 

След премахването на субсидиите ситуацията ще се усложни за компании като BYD, Zoyte Auto и BAIC Motor, които водещи по продажби на електромобили в Китай.

 

Последни новини
Още от Новини