Netflix отчете двуцифрен ръст

За миналата финансова година абонатите на Netflix са се увеличили с 5,59 млн.

Снимка: David Paul Morris/Bloomberg Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Американският онлайн доставчик на филми и сериали Netflix приключи миналата финансова година с двуцифрен ръст. Освен това компанията обяви, че от началото на януари вече има над 75 млн. потребители, предаде Bloomberg, цитиран от Investor.bg.

'На 1 януари, само няколко часа след края на четвъртото тримесечие, потребителите ни станаха над 75 млн.", се посочва в писмо на компанията до акционерите ѝ.

През последното тримесечие на 2015 Netflix отчете печалба от 43 млн. долара (39,5 млн. евро), заяви калифорнийският концерн. Приходите скачат с почти 23 на сто до 1,82 млрд. долара. Въпреки това анализаторите очакваха малко по-висок ръст. 

За периода абонатите на Netflix са се увеличили с 5,59 млн. и така са минали границата от 75 млн. За първото тримесечие на текущата година компанията възнамерява да привлече нови 6,1 млн. потребители, след като на 6 януари едновременно услугата стана достъпна в 130 нови страни.

След публикуването на отчета цената на акциите скочи с 6% до 115,20 долара за брой. 

Преди две седмици Netflix обяви, че вече е активна в 190 страни, сред които и големия развиващ се пазар Индия, както и България. В Китай американската компания обаче все още не разполага с разрешение на дейността си от китайското правителство. 

По този повод сега директорът Рийд Хейстингс обяви, че получаването на разрешение за дейност в Народната република може да отнеме години. „Ние имаме дългосрочни намерения, а това може да значи и неколкогодишни дискусии“, поясни Хейстингс в телеконферентния разговор с анализатори.

Netflix стартира в края на 90-те години на миналия век като компания за доставка на DVD-та, а през 2007 се преструктурира и стартира стрийминг услугата си. През последните няколко години концернът засили собственото си производство, като политическия сериал „Къща от карти“. След 450 часа собствено съдържание през миналата година сега Netflix възнамерява да продуцира над 600 часа.

Последни новини
Още от Новини