Още 895 млн. лв. влязоха в банките през ноември

След елиминиране на КТБ от статистиката, ръстът на кредитите е почти нулев

Пари. снимка: Bloomberg Пари. снимка: Bloomberg

Депозитите в българските банки надхвърлиха 62.4 млрд. лева, а кредитите за неправителствения сектор са 50.56 млрд. лева, показват данни на БНБ, обявени във вторник.

През ноември депозитите на неправителствения сектор се увеличават с 895 млн. лева спрямо края на октомври 2015. На годишна база е налице ръст с впечатляващите 16.5% след увеличение с далеч по-скромните 4.4% през декември.
То обаче се дължи на базов ефект - КТБ бе изключена от паричната статистика през ноември. По-късно, когато от 4 декември започна изплащането на гарантираните влогове, по-голямата част от изплатените над 3.6 млрд. лева се върнаха в системата. Затова изключването на КТБ се отразява силно на депозитната статистика само през ноември 2015 спрямо ноември 2014, докато при статистиката по кредитите то се усещаше през предходните месеци.
Увеличението се дължи на депозитите на нефинансови предприятия, които са се увеличили с 602 млн. лева, до 17.62 млрд. лева.
С 352 млн. лева се увеличават и спестяванията на граждани през месеца.
Кредитите за неправителствения сектор нарастват с далеч по-скромните 253 млн. лева през ноември.
В сравнение с ноември 2014 г. те се увеличават с 0.2% (10.1% годишно намаление през октомври 2015 година). Това отново е ефектът на изключването на КТБ, тоест ако се зачертаят кредитите, отпуснати от банката, фактически няма промяна.
Кредитите за бизнеса растат с 247 млн. лева, за финансови предприятия - с 8 млн. лева, докато заемите за населението са намалели с 3 млн. лева на месечна база.

 

Последни новини
Още от Новини