Австралия прогнозира А$37,4 млд. дефицит през 2016 г.

Очакванията бяха за А$40 млд.

Матиас Корман, финансов министър на Австралия. Снимка: Ian Waldie/Bloomberg Матиас Корман, финансов министър на Австралия. Снимка: Ian Waldie/Bloomberg

Последните финансови новини от Австралия са оптимистични, съобщава Bloomberg. Финансовият министър и ковчежникът  обявиха, че очакваният за периода 2015-2016 г. бюджетен дефицит ще достигне 37,4 милиарда австралийски долара вместо очакваните 40 милиарда. Австралия изпитва проблеми с балансирането на бюджета си заради силното поевтиняване на суровините. Страната е най-големият износител на желязна руда в света и поевтиняването ѝ намалява сериозно приходите от данъци в хазната. Все пак това е над заложения през май бюджетен дефицит от 35,1 милиарда австралийски долара. Въпреки това всичко е базирано на доста оптимистично мислене. Финансовият министър обърна внимание на окуражаващите данни за безработицата, излезли през миналата седмица, макар че има ясни въпроси относно това доколко може да им се вярва.

Последният заложен бюджетен дефицит допуска цена на желязната руда от 39 долара за тон, докато предишният допускаше 48 долара за тон. Това значи, че прогнозираните за периода данъчни приходи спадат със 7 млд. австралийски долара. Дори след понижението цената може би е прекалено оптимистична, след като на 11 декември желязната руда поевтиня до 38 долара за тон, а Axiom Capital Management дори прогнозира, че може да има спад до 20 долара за тон до 2017 г. Може би цената от 38 долара за тон е по-скоро надежда.  

Както се очакваше, прогнозата за икономическия растеж за 2016 г. беше понижена от 2,75% на 2,5%. Като цяло обаче прочитът от страна на финансовия министър и ковчежника е доста оптимистичен. Ще трябва да изчакаме и да видим какво казва анализът по темата и на какво се дължи увереността в положителното развитие на ситуацията. Очакваме след това да последва и по-широка дискусия в Австралия по отношение на приходите в бюджета и по-специално данъчната реформа.

Приемането на мерки за орязвания в бюджета в Сената се оказа изключително трудно, което отчасти е свързано със слизането от власт на предишния ковчежник Джо Хокий. Причината числата да изглеждат толкова добре обаче е, че правителството е спестило известни разходи. Финансовият министър Матиас Корман каза, че разходите са с 13,3 милиарда долара по-ниски спрямо заложеното в бюджета през май. Ковчежникът Скот Морисън сравни задачата за сваляне на бюджетния дефицит с дълго пътуване с кола – мястото на пристигане е ясно, пътят е ясен, но въпреки това някой от задната седалка постоянно пита: „Стигнахме ли вече?“


 

Последни новини
Още от Новини