Прибалтийските страни вървят към енергийна независимост

Два нови електропровода намаляват зависимостта от руски газ

Електропреносна мрежа. Снимка: Dean Hutton/Bloomberg Електропреносна мрежа. Снимка: Dean Hutton/Bloomberg

Четвърт век след излизането си от Съветския съюз, прибалтийските републики вече няма да са зависими за електроенергия от Русия. Един от двата нови електропровода, струващ 1,1 милиарда евро и свързващ Литва и Полша, влезе в експлоатация на 9 декември. Преносът по втората линия, свързваща Литва и Швеция, достатъчно голям, за да елиминира нуждата на прибалтийската страна от внос на електроенергия от Русия, трябваше официално да започне на 9 декември. Това обаче беше отложено заради пожар в близост до конверторна станция в Швеция. 

След като през миналата година беше отворен първият терминал за внос на втечнен природен газ в Източна Европа, двата нови електропровода са следващата стъпка на Литва към енергийна независимост, коментира енергийният министър на страната Рокас Масиулис. През последното тримесечие половината от търсенето на електричество от страна на Литва е било задоволено от внос от Русия. 

„Вече можем да купуваме електричество от Полша, Швеция, Русия, Латвия или Естония, всичко зависи от цената“, коментира Масилиус. 
Увеличаването на капацитета на пренос на електричество към и през Литва е централно за енергийната независимост на целия регион, тъй като тя представлява основна връзка с Беларус и оттам с Русия.

Интеграцията на латвийската електропреносна мрежа означава, че Русия ще трябва да инвестира милиарди долари за модифициране на електропреносната си мрежа, за да гарантира доставките до анклава си Калининград между Полша и Литва, каза руският президент Владимир Путин в интервю за PBS през септември. Пресслужбата на руското министерство на енергетиката отказа да коментира разходите, които ще са необходими, ако балтийската електрпреносна мрежа бъде напълно интегрирана с тази на ЕС. 

Русия се опасява, че тези ходове ще разрушат цикъла на бившата съветска мрежа, която позволява на енергията да прекосява границите на преди единната преносна мрежа, и ще изолират Калининград, връзката с който преминава през Литва, каза Путин пред PBS. Енергийните потоци през мрежата от времето на Съветския съюз не се контролират от балтийските страни, твърдят мениджърите на мрежата. Русия планира да построи четири електроцентрали в Калининград, за да подобри баланса на енергийни доставки в региона. 

През миналата година Литва е внесла 3,2 тераватчаса електричество от Русия, което е почти една трета от общото потребление на страната. Очаква се по връзката с Швеция да се пренасят 4 тераватчаса електричество годишно през следващите 3 години, а освен това Литва, Латвия и Естония планират да изградят поне още един електропровод към останалата част на ЕС, за да станат част от европейската мрежа, а не само да се свързват към нея, според енергийния министър Масилиус. 

„Пълното синхронизиране с мрежата на ЕС ще означава, че страните ни ще са нещо повече от острови с мостове към Европа“, каза Грета Моника Тукуте, директор на Центъра за геополитически изследвания в Литва. 

От Марек Стрелецки, Йеспер Старн и Милда Сепутуте, Bloomberg

 

Последни новини
Още от Новини