Европейски превозвачи искат въвеждане на протекционизъм

Управителят на компанията за международна спедиция Дискордиа Христо Христов в Investbook

Христо Христов Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Христо Христов Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

След като бизнесът не се е засилил да инвестира, значи проблемът в правосъдната система е много голям. Това заяви в предаването Investbook в интервю с Дориана Ранкова управителят на компанията за международна спедиция Дискордиа Христо Христов. Той говори за бизнес средата в България и Европа, както и за перспективите в сектора. 

Недостигът на работна ръка е изключителен проблем за сектор логистика, въпреки че стартовите заплати за шофьори на камиони са 3 000 лв на месец. Причината за него е в липсата на професионални училища, смята Христов.

Христо Христов коментира, че след влизането на България в ЕС много бариери пред сектора са паднали. „На 1 януари 2007 получихме подарък. За една вечер нашият пазар се разрасна около 325 пъти", каза Христов. "Минахме през всички преходни периоди и когато вече можехме да работим равнопоставено с нашите европейски колеги, от другата страна започна едно едно противодействие от политическата класа на тези страни, предполагам, посъветвани от техния бизнес."

Eвропейският бизнес натиска  политиците да приемат закони, които правят по-трудно опериране на територията им, за да защитят местните фирми, което е протекционизъм, каза бизнесменът. Такива закони са минимално трудово възнаграждение и работни условия, които често пъти са непосилни за българските фирми, допълни Христо Христов.

Той обясни: " Например Германия в началото на тази година въведе минимален осигурителен праг за водачи, които не са немски. Едва ли не трябва да мерим колко време е бил шофьорът на немска територия и да плащаме по германския осигурителен закон по 8.30 евро на час. И освен това при поискване от германска страна трябва да го докажем с местен документ. Разпоредбата се оспорва от повечето европейски страни." Подобен закон се подготвя във Франция, а Норвегия вече го въведе.
Франция също е решила, че ако шофьорите са в страната през уикенда, те трябва да почиват в хотели, понеже не било хуманно да почиват в автомобилите си, които са специално пригодени за това, даде друг пример бизнесменът.

 

Последни новини
Още от Новини