Ericsson: Промените на мрежите на операторите се бавят

Улф Евалдсон, главен технологичен директор на Ericsson

Платка от завода на Ericsson в Талин, Естония, 22 април 2015. Photographer: Peter Kollanyi/Bloomberg Платка от завода на Ericsson в Талин, Естония, 22 април 2015. Photographer: Peter Kollanyi/Bloomberg

Главният технологичен директор на Ericsson Улф Евалдсон разговаря с Емили Чен за партньорството със Cisco, стратегията на компанията за растеж и диверсификацията в технлогиите в предаването на Bloomberg "Bloomberg West" на 9 декември 2015.

 

Защо няма пълно сливане между Cisco и Ericsson?

Това беше цялата идея - започнахме, нарекохме го "Ново поколение стратегическо партньорство". Идеята беше да тръгне от първия ден.

За да имаме лидер в транспортните мрежи, в мрежите на предприемачите, разбира се това е Cisco, заедно с нашия опит в мобилните услуги. Това искахме. Да тръгнем от нашите клиенти и да обхванем от край до край услугата. Това е по-сложно, отколкото конкуренцията може да го направи. И искаме да тръгне от първия ден.

 

Какво правите, за да растете, ако бизнесът с оборудването се забавя?

Ще добавим повече стойност в него. Затова промените на мрежите на операторите върви много бавно. Минах по-рано през различни медии и говорих за тази бавна промяна. Трябва да я ускорим.

Като я правим заедно със Cisco, смятаме, че ще можем да ускорим процеса. Това ще доведе до нови възможности за приходи.

 

Изграждането на мрежите 4G LTE е почти приключило. Това е половината бизнес. Какво ще направите, за да компенсирате забавянето?

Почти приключи, но не съвсем. Днес ще постигнем около 1 млрд абонати на LTE.

Но през 2021 - защото току-що издадохме нашия Mobility Report, в който казваме, че ще постигнем близо 4 млрд абонати на LTE до 2021.

Не бих казал, че сме приключили. Едва сега започваме, ако разглеждаме капацитета, който създаваме в LTE.

 

Преди малко с моя гост говорихме за липсата на жени в рисковия капитал, а вие казвате, че агресивно работите за включване на повече жени в работната сила на компанията. Поемате голям ангажимент - разкажете ми.

Като високотехнологична компания с 116 000 служители е изключително важно да наемаме повече жени. Не само на мениджърски позиции, но и на високотехнологични постове.

Поставихме си цел до 2020 около 30% от служителите ни да са жени. Днес сме на 22%. Имаме агресивна цел.

 

Колко е голяма компанията ви?

116 000 души.

 

Трудно ли е да намерите квалифицирани жени?

Не става дума за това. Ние можем да намерим квалифицирани жени. Тук става дума да заинтригуваме хора отвън да работят в технологичния сектор. Затова се насочваме към преход в ръководните екипи.

Собственият ми екип се състои от 35% жени.

 

Последни новини
Още от Новини