Все повече музиканти се отказват от стрийминг услуги

В студиото на Bloomberg обсъждат последните тенденции в стрийминг услугите

Адел Адел

Музикантите все още могат да печелят добре от стрийминг услуги. Изпълнители като Колдплей, Тейлър Суифт и Адел започват да се замислят къде да разпространяват музиката си. Дали да я качват в стрийминг платформи и дали за това им се заплаща справедливо?

Някои от големите имена в бранша задържат съдържанието, защото усещат, че не получават справедливо заплащане от стрийминг платформите.

Може би това е малко алчно от страна на големите изпълнители. Но ако пресметнем, ще видим, че имат основание.

Певица като Адел, която е подписала с американски лейбъл, печели по пет долара от продажбата на един албум. Можем да изчислим, че е спечелила над 3 милиона през първата седмица – или общо 15 милиона приходи.

Началото е от изключително голямо значение за изпълнители като Адел, Колдплей и дори Бионсе, които имат нужда от силна първа седмица, за да оглавят класациите и да натрупат печалби.

Въпреки това, тази година станахме свидетели на някои детайли за Tidal и изпълнителите-акционери – например Крис Мартин от Колдплей.

С течение на времето Spotify и други стрийминг компании със сигурност трябва да имат най-доброто съдържание, възможно най-рано. На пазара на стрийминг услуги има голяма конкуренция, да не говорим за Apple. Конкуренцията е голяма и няма много певици като Адел, които пускат разтърсващи албуми – нещо, което вече не се случва толкова често.

По-слабоизвестните изпълнители търсят разпространение по всякакви възможни начини. Със сигурност се фокусират върху икономическата страна, върху по-широкото разпространение на музиката си.

Определено смятам, че това беше годината, в която нещата преминаха от радио стрийминг, в което Pandora специализира от години до „при поискване“, заради което Apple увеличи Beats Music и Tidal се появи на пазара. Вижте какво направи Pandora миналия месец с придобиването на Rdio, които са едни от най-силните конкуренти „при поискване“. Определено всички залагат на това, че хората искат да чуят определена песен, а не неща, които звучат като песен. Вероятно пазарът ще се насочи натам. 

 

Последни новини
Още от Новини