Цонев: 100% ръст на руските туристи у нас

Димитър Цонев, генерален директор на туристическа агенция Solvex, за шансовете за връщане на руските туристи, в „Светът е бизнес“, 2.12.2015

Аерофлот. снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg Аерофлот. снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Вероятно ще си върнем загубените през последните години руски туристи. Около 200-300 хиляди гости от Русия ще се пренасочат от турския към българския туристически пазар, след наложеното ембарго от Москва на Анкара. Това е близо 100 процента увеличение на организираните туристи от Русия, прогнозира в интервю за Bloomberg от Москва Димитър Цонев, генерален директор на туристическата агенция Solvex.

„Това, което се случи през ноември месец, първо с Египет, а след това и с Турция, за всички тук, в Русия, е голям шок. Може да се каже, че руснаците са си взели „време за размисъл“. На пазара цари затишие и няма много заявки. Записванията за летния туристически сезон в Русия започват от ноември, но особен интерес към България, и към която и да е друга Европейска страна, не се забелязва“, каза Цонев.

По думите му, досегашните ни очаквания бяха по-скромни, заради спада, отбелязан през миналата година: „Той се дължеше не само на кризата в Украйна, а и на девалвацията на руската валута. Девалвацията на рублата бе с около 50 процента и значително намали възможностите на потенциалните руски туристи за пътуване в България“.

„Ако сравним спада към България със спада към други туристически дестинации, като Италия, Испания, Гърция, Кипър, бихме казали, че за България той е най-малък – само 22 процента. Спадът на туристи за деветте месеца към Италия е 27%, към Испания – 34%, към Гърция – 46% и към Кипър – 24 процента“, подчерта Цонев.

„Сравнително добре стоим на пазара. В момента най-важна е цената“.

„Не бива да си правим илюзии, че ще спечелим голяма част от туристическия поток. Колегите оценяват, че по-голяма част от туристите, които са планирали да пътуват към Турция, ще останат в руските курорти. За България можем да очакваме увеличение на потока от 5 до 10 процента от целия туристически поток, което за България означава около 200 – 300 000 руски туристи.“

От значение е и, че „повече от 300 000 руснаци имат жилища на българското Черноморие“. „Не трябва да се забравя“, подчерта Цонев, че „за миналата година спадът на общия туристическия поток от руски туристи за страната ни е бил 22-23 процента, но що се отнася до организирания туризъм, то спадът е 70-80 процента“. „Това трябва да се оценява от министерството“, каза шефът на Solvex и заключи, че „имаме реална вероятност да си върнем туристическия поток от нивата, постигнати през 2012-2013 година".

Прочетете още:

Занков: Очакваме ръст от 200 хил. руски туристи

Последни новини
Още от Новини