Камерън иска удължаване на военните действия срещу ИД

Гласуването вероятно ще мине

Дейвид Камерън, премиер на Великобритания. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Дейвид Камерън, премиер на Великобритания. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Премиерът на Великобритания Дейвид Камерън каза, че страната трябва да отговори на призивите на съюзниците си и привоза парламента да одобри удължаването на военните действия срещу Ислямска държава в Сирия. 

„Заплахата е съвсем реална. Въпросът е това: работим ли със съюзниците си, за да унищожим тази заплаха?“, така Камерън откри дебатите в британския парламент, продължили над 10 часа.

Камерън каза, че атаките в Париж през миналия месец показват нивото, до което тероризмут е управляван от Сирия. Британските Кралски военновъздушни сили имат системи за наблюдение и прецизни ракети, с които други армии не разполагат, каза той. 

Правителството е на път да спечели гласуването след като лидера на лейбъристите Джереми Корбин се отказа от опита да накара депутатите си да гласуват против. Докато някои депутати от Консервативната партия казаха, че са против, повечето лейбъристи казаха, че подкрепят гласуването (за удължаване на военната намеса на Великобритания в Сирия б.р). 

Корбин oбаче продължава да е против продължаване на военната намеса на Великобритания срещу ИД. „Откакто премиерът за първи път се обяви в подкрепа на удължаването на бомбените операции на Великобритания в Сирия, съмненията и въпросите без отговор, зададени тогава и от двете страни, само се увеличиха. Дали заради липсата на стратегия, отсъствието на надеждни сухопътни войски, липсата на дипломатически план за решаване на ситуацията в Сирия, или заради неспособността за определяне на влиянието на терористичната заплаха или на бежанската криза и пострадалите цивилни: става все по-ясно, че предложението на министър-председателя за военни действия просто не се връзва“, каза Корбин. 
Говорителят на лейбъристите по външните работи Хилъри Бен ще затвори дебата, говорейки в подкрепа на военните действия, което показва дълбокото разделение сред лейбъристите по темата. 

Извиненията на Камерън бяха поискани многократно заради забележките му към депутатите от Консервативната партия, на която той е лидер, че тези, което не са съгласни с него, ще гласуват заедно със „симпатизантите на терористите“. 

„Уважавам факта, че всички дискутираме как да се борим с тероризма, а не дали да се борим с него“, каза Камерън пред парламента и допълни, че уважава и двете позиции (гласуване за и против).

Гласуването ще се проведе след 22:00 ч. местно време в Лондон (00:00 ч. българско време б.р.). 

От Робърт Хътън и Томас Пени, Bloomberg

 

 

Последни новини
Още от Новини