Microsoft: Интернетът на нещата е възможност за Азия

Жан-Филип Куртоа, президент на Microsoft International

Жан-Филип Куртоа, президент на Microsoft Internaitonal. Photographer: Simon Dawson/Bloomberg Жан-Филип Куртоа, президент на Microsoft Internaitonal. Photographer: Simon Dawson/Bloomberg

Президентът на Microsoft International, Жан-Филип Куртоа коментира киберсигурността и интернета на нещата в Азия в ексклузивно интервю за Енджи Лау от студиото на Bloomberg в Хонконг на 26 ноември 2015.

 

IoT - какво означава това за Азия?

IoT - интернетът на нещата е фантастична възможност за Азия. Става дума за реално свързване на милиард устройства, събиране на данни, намиране на решения и реализиране на печалба. Ще ви дам няколко примера за Азия.

Например смарт оптимизиране на събирането на данни за комунални услуги - например бензин и газ. В Австралия например това е AGL - газовият доставчик. При него потребителят може да оптимизира потреблението си на електричество.

Става дума и за коли.

В Китай добър пример е телеметрията в колите, която оптимизира начина, по който използвате енергията при шофиране чрез бързозареждащи се батерии.

Виждаме фантастични възможности в страни като Сингапур, който има много ясна визия за изграждане на смарт държава. Не само чрез смарт сгради, но чрез смарт домове. Тук се мисли и за застаряващото население в страната.

Има много възможности в различни индустрии, различни правителствени услуги, образование, подкрепени от интелигентната облачна платформа, която изградихме. Тя позволява да се уловят тези уникални проекти в цяла Азия.

 

Мнозина виждат потенциала в този сегмент. Имате доста конкуренти там, например в Сингапур, който се опитва да получи статут на смарт държава. Как преодолявате предизвикателствата от SAP и останалите си конкуренти?

Ние се преосмисляхме като компания в последните няколко години, за да постигнем повече. Един от начините за постигане на тази цел е изграждането на доверена и интелигентна облачна платформа.

В случая на IoT и подобни проекти, осигуряваме цялостни решения. От устройствата, сензорите, които свързвате до смарт аналитикса и прогнозните модели.

Добър пример е германската компания ThyssenKrupp, които управляват милиони устройства по света. Това, което направихме с IoT Suitе Asio, както се нарича платформата, изградихме модел за предвидима поддръжка. Тя ни позволява какво може да се обърка, така че да вземем превантивни мерки и да намалим разходите за поддръжка и да поддържаме чудесна услуга.

Можем да приложим всичко това в Сингапур и други страни.

 

Вие влизате в Мианмар. Чухме, че сте подписали договор с групата Shwe Taung. Какво е мястото му в растежа на компанията ви в Азия?

Само преди няколко години влязохме във Виетнам. На Филипините, в Сингапур.

Виждаме невероятни възможности, както в Мианмар за използването на облака, за да се позволи на бързо растящата икономика да се свърже. Това стана във Виетнам - свързването на милиони хора. След това, първоначално в мобилна среда се предоставят всички приложения, от които имат нужда да се конкурират, да изградят здрави бизнеси и да повишат производителността.

Ние сме много развълнувани, че успяваме да го предоставим като компания за платформи и производствени услуги.

 

Често ли чувате от развиващите се пазари за нуждата от сигурност?

Киберсигурността е важна тема, ключова за всички тези страни. Някои от техните важни инфраструктури са атакувани всеки ден. В свят и общество, които са свързани и всяко устройство може да се свърже с всяка услуга, най-добре е да имате реалистичен подход.

Затова позволяваме тези страни да се свържат с нашата система за киберсигурност. Така можем да споделяме при пълна поверителност информация за всички атаки. И - което е по-важно - можем да предоставим цялостна платформа за откриване, защита и управление на рисковете в страната.

Затова интелигентният облак дава много възможности за тези страни в сигурна среда.

 

Последни новини
Още от Новини