Как терористичните атаки ще засегнат икономиката

Дейвид Оуен, управляващ директор и главен икономист за Европа, Jefferies

Войници на гара Брюксел Миди, 24 ноемри 2015. Photographer: Jasper Juinen/Bloomberg Войници на гара Брюксел Миди, 24 ноемри 2015. Photographer: Jasper Juinen/Bloomberg

Дейвид Оуен,  управляващ директор и главен икономист за Европа, Jefferies коментира за Гай Джонсън от Bloomberg как терористичните атаки ще се отразят на икономиката.

 

Финансовите министри, имаме терористична тревога, която продължава .. как това променя икономическата перспектива?

Главното, което трябва да се отбележи е, че разходите за борба с тероризма трябва да се повишат, което веднага ще доведе  до ръст в бюджетните дефицит, това ще е главното за крайната десница. Очевидно е, че работната сила и стоките се движат свободно в ЕС и това са принципите на проекта. Тези неща ще бъдат засегнати, за да не могат хората свободно да преминават границите. Ще има напрежение върху ЕЦБ да продължи с програмата си за финансови стимули. На 3 декември очакваме точно това.

 

На фона на всички това, как точно взимате предвид това в моделите си, например БВП на еврозоната се очаква да бъде X, как след това е възможно да се промени след това?

Първото нещо, което трябва да се провери, когато се отнася за това хората да не могат толкова лесно да минават границите и транспортът в ЕС да става по – труден, е какъв ефект очаква ЕК върху БВП.

Да, обратно към статистиките, но никой не знае точното число, всеки знае, че е позитивно,  но никой не знае колко точно позитивно.

Затова няма как да се определи точно, например ако нищо не се случваше в Европа, няма как да се знае какви ще са последиците точно, но се знае, че ще се негативни. Просто се трябва да се предположи, че за следващите няколко тримесечия ефектът върху БВП ще бъде отрицателен и така накрая ЕЦБ ще направи повече.

 

Брюксел пласира ценни книжа с падеж през 2025-2028, ще получим точните резултати около 10:30. Ще се премести ли циферблата при пазара на облигациите?

Най – вероятно да, в момента инвеститорите не са толкова сигурни в закупуването на облигации. Аз тъкмо се връщам от Азия, прекарах  там седмица с азиатски инвеститори и те всъщност са променили гледната си точка относно Еврозоната. Те мислят, че вече не продават в Япония, всъщност смятат, че в Еврозоната имаме възстановяване.

А и това е гледна точка която аз получих миналата седмица точно в Япония. Затова въпросът е дали доходността по немските облигации ще започне да се покачва с времето.  Очевидно тероризмът допринася за забавянето, но може да се предположи, че спредовете започват да се разширява в някои ситуации и някой страни са засегнати от това - Франция, Белгия за съжаление могат да се леко засегнати от това какво се случва на пазара на облигациите.

 

Какво се случва със спредовете между немските двугодишни държавни облигации в сравнение с американските двугодишни ДЦК? Този спред се взриви.

Интересното тук е, че международните инвеститори мислят, че еврозоната се възстановява. Смятам, че ще започнат да мислят, че доходностите по немските облигации ще започнат да се покачват, затова това спредът между германските и американските предоставя интересни  възможности. Отново - получаваме тази обратна връзка от азиатските инвеститори.

Затова идеята да смените и да преминете на къси позиции за немските ДЦК и на дълги - за американските има смисъл, но въпросът е на какво ниво го правите. Кога ще видим всичко това взето предвид в кривата на доходността на американските ДЦК.

Фед ще действа на 16 декември.

Почти сигурно е, да. В този момент кривата на доходността ще се наклони повече и е  възможно повече инвеститори да се насочат отново към пазара на американски облигации и да заемат къси позиции с немските.

 

Последни новини
Още от Новини