Русия въвежда ембарго за Украйна

То няма да влезе в сила веднага

Арсений Яценюк. снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg Арсений Яценюк. снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Министърът на икономиката на Русия Алексей Улюкаев съобщи, че правителството в Москва е взело решение да забрани вноса на украински продоволствени стоки, тъй като Киев се е присъединил към санкциите срещу Русия.

Украйна оцени загубите от продуктовото ембарго на 600 млн. в следващата година.

От 25 октомври Русия въведе огледални санкции срещу украинските авиокомпании. На компаниите бяха забранени полети между Русия и Украйна. Международните авиолинии на Украйна оценяват загубите на 35 млн. долара. Ще пострадат руските превозвачи, но ще спечелят тези от съседните страни - Беларус, Молдова и Турция, коментира "Ведомости".

С висока степен на вероятност се налага в едностранен порядък да защитаваме пазара си от неконтролируем достъп на стоки чрез митническата територия на Украйна, стоки от трети страни, преди всичко от страните в ЕС, подчерта Улюкаев. В тази ситуация нямаме основание да запазим нулевата ставка на митническата тарифа с Украйна, допълни той.
РИА добавя, че ембаргото ще влезе в сила, ако Киев приеме икономическата част от споразумението за асоцииране с ЕС от 1 януари и тристранните преговори по въпорса не постигнат напредък.

До 5 август 2016 г. вече бе забранен вносът на редица стоки в Русия с произход от ЕС, САЩ, Канада, Норвегия и Австралия.

Последни новини
Още от Новини