Как ИДИЛ финансира терористичните си операции

Ендрю Бардън, Bloomberg News

Финансирането на ИДИЛ, данни: Министерство на финансите на САЩ Финансирането на ИДИЛ, данни: Министерство на финансите на САЩ

Ендрю Бардън, Bloomberg News коментира от Дубай съобщението на Министерството на финансите на САЩ за начините на финансиране на Ислямска държава. Бардън разговаря с Анна Едуардс от студиото на Bloomberg в Лондон.

 

Знаем ли откъде идват парите на ИДИЛ?

Това са главно наши оценки. Получихме съобщение от Министерството на финансите на САЩ. Според него групировката прави стотици милиони долари от изнудване, десетки милиони от отвличания и милиони от финансиране и да не забравяме, че когато създадоха т.нар. халифат в Сирия и Ирак взеха между половин милиард и милиард долара от банките.

Вероятно част от финансирането идва също и от продажби на петрол и газ.

По данни на Министерството на финансите за месец те са правят около 40 млн долара от тези продажби.

Като цяло ИДИЛ управлява индустрия за 2 млрд долара.

 

Видяхме много бързо военния отговор на Франция след атентатите. Какво ще направят глобалните сили за спиране на финансирането на ИДИЛ? Има ли нещо, към което ще се прицелят?

На макро ниво - абсолютно. На срещата на Г20 в Турция вчера чухме редица изявления. Едно от тях бе за финансирането. Казаха, че ще спрат финансовите канали за терористите.

Тази процедура има три аспекта.

  • Първо - замразяване на откритите активи
  • Второ - увеличаване на информацията
  • И вероятно някакви малки стъпки за IP адреси на финансовите трансфери или събиране на повече информация от ATM и банки, които терористични групи може би използват.

След като се стигне до това ниво става трудно. Голяма част от дейността е извън радарите.

 

Как ще се развие ситуацията на място? Какви са очакванията? Вчера президентът Обама понижи шансовете за сухопътна операция в Сирия.

Да, но могат да направят доста. Например ако изявленията на Г20 са на макро ниво, на микро ниво имаме ежедневни съобщения от централното командване на САЩ, което следи нападенията в Сирия.

Досега бяха атакувани тактически единици, КПП-та и централи. Вчера казаха, че през нощта са ударили 116 петролни цистерни. Ден по-рано казаха, че са ударили дистрибуционен център.

Ако си припомним данните, че групата печели от 40 млн долара на месец от продажби на петрол и газ, като извадим тези цистерни от общата сметка, ще стане по-различно.

Може да е малко, но прибавено към общата картина, мисля, че виждаме по-целенасочени усилия за спиране на трансграничното финансиране.

Последни новини
Още от Новини