Япония влезе в рецесия

Ще има ли увеличение в стимулите

Шинзо Абе, премиер на Япония. Снимка: Chris Goodney/Bloomberg Шинзо Абе, премиер на Япония. Снимка: Chris Goodney/Bloomberg

Японската икономика се сви с 0,8% на годишна база през третото тримесечие на 2015 г. и по този начин за втори път влезе в рецесия, откакто премиер на страната е Шинзо Абе, съобщава Bloomberg. Слабите икономически данни се дължат главно на спад в инвестициите.

Третата по големина световна икономика се сви и през второто тримесечие на годината. Ревизирани данни за периода показват свиване от 0,7% на годишна база. След свиването на БВП в рамките на две поредни тримесечия, японската икономика официално е в рецесия.

Икономическият спад през Q3 на 2015 г. е доста по-сериозен спрямо очаквания от икономистите, които прогнозираха свиване от 0,2%.

Положителното от данните са ръстът на частното потребление, което нараства с 0,3% и намаляването на материалните запаси на компаниите с 0,5%, което предполага ръст на производството в бъдеще.

Инвестициите обаче бележат сериозен спад в размер на 1,3%, въпреки желанието на премиера Абе компаниите да използват натрупаните парични средства за капиталови инвестиции.

Слабите данни за ръста на японската икономика доведоха до ръст на очакванията за увеличение в стимулите. Абе е казал на министъра на икономиката Акира Амари да компилира мерки още през този месец, които да помогнат за постигане на целта номиналния БВП на страната да се увеличи с 20% до 600 трилиона йени за 5 години.

Такучи Окубо, главен икономист в консултантската компания Japan Macro Advisors, очаква стимулите да бъдат фискални, а не монетарни.

Мисля, че Японската централна банка не желае да разхлабва още паричната политика. Йената е на историческо дъно и няма признаци, че японската икономика ще навлезе в дефлационна среда. Точно обратното – доклада за БВП показва, че вътрешното потребление се увеличава. Затова няма причина за намеса от страна на BoJ. Министър-председателят Абе обаче иска да постигне икономически ръст от 2%. Свиването на японската икономика през последното тримесечие несъмнено не отговаря на целите. Затова той трябва да отговори, каза той.

 

Последни новини
Още от Новини