Защо лекарският съюз оспори бюджета на НЗОК

Българският лекарски съюз заяви в декларация преди ден, че няма да участва в преговорите по Национален рамков договор за догодина, ако не бъдат премахнати всички текстове, с които се променя законът за здравното осигуряване.

Болница. снимка: Brent Lewin/Bloomberg Болница. снимка: Brent Lewin/Bloomberg

Българският лекарски съюз заяви в декларация преди ден, че няма да участва в преговорите по Национален рамков договор за догодина и няма да приеме авторитарно и ултимативно налагане на правила, елиминиращи договорното начало.
Възраженията на лекарското съсловие са срещу клаузи в бюджета на Здравната каса, които налагат лимити на лекарите. Позволява се НЗОК да променя цените и обемите на медицинските дейности по собствено решение, включително ако не е подписан Национален рамков договор с лекарите за годината. Дава се възможност и фондът да намалява цени на клинични пътеки при недостиг на средства. Досега БЛС активно участваше в тези процеси.
Председателят на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев коментира пред Investor.bg, че на практика се прави опит организацията да бъде отстранена от преговорния процес по Националния рамков договор. С текстове от Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса, се променят поправки, приети в Закона за здравното осигуряване (ЗЗО), които поставят Лекарския съюз извън преговорите. 
Сред основните мотиви за декларацията на БЛС е и налагането на лимити върху дейностите от основния пакет, платен от НЗОК. "Как може един пакет, който се гарантира на сто процента от НЗОК, да бъде в ситуация на обем и да бъде ограничаван по този начин?", запита Грозев.
Освен че ще ощети пациентите, подобно решение ще лиши от съдържание реформите, които здравният министър иска да направи. Това е истината. Не може да има максимален обем при такава дейност. След като има основен пакет, то той е гарантиран от държавата и не виждам защо се слагат ограничения. И ако болница, например, е изпълнила наложения обем, значи ли че следващият пациент, който влезе извън този обем, трябва да бъде върнат.
До шест месеца предвиденото намаляване на цени на клинични пътеки няма да се случи, прогнозира Грозев. След шестия месец ще се направи равносметка и тогава евентуално ще се стигне до това, добави експертът. "Но кои цени ще се намаляват, след като основният пакет е сто процента осигурен?"
В момента надлимитната дейност се равнява на около 65 милиона лева, от които около 25% е спешност, каза още той.  Грозев ще участва на Здравен дебат на тема "Промените в здравния сектор – една година на предизвикателства и възможности", организиран от Puls.bg и Клуб Investor.bg на 10 ноември.

Последни новини
Още от Новини