Ще вземе ли софтуерът работата на хората от Уолстрийт

Джаред Муун, собственик на McKinsey & Co и Сет Мерин, главен изпълнителен директор и основател на Liquidnet

Мрежови кабели в офис в Лондон, 16 октомври 2015. Photographer: Chris Ratcliffe/Bloomberg Мрежови кабели в офис в Лондон, 16 октомври 2015. Photographer: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Коментар на Джаред Муун, собственик на McKinsey & Co и Сет Мерин, главен изпълнителен директор и основател на Liquidnet на технологиите на Уолстрийт и заплашват ли те работни места на улицата?

 

Нека да обясня какво имам предвид, ако вземем нивото на заетост – общият брой на заетите от всички 6 най-големи банки в страната достигна върха си през 2011 г. и спада постоянно оттогава. Джаред, наскоро публикувахте доклад „Истинските корени на дигиталния успех в капиталовите пазари”, където документирате електрифицирането и дигитализирането на финансовите услуги. Тази тенденция ще продължи ли?

Мисля че на този въпрос има два отговора. Една от основните тези в нашия доклад е, че само шепа банки ще бъдат напълно дигитализирани и ще претърпят целия процес докрай. останалите трябва да действат много целенасочено в подхода си. Така че не твърдим, че това е надпревара във въоръжаването във всички банки. Обаче, като се има предвид това, вторият отговор е, че съществуват технологии като машинно учене, споделените бази данни, а дори и прости технологии – като управлението на работния поток, които ще се отразят на места като междинния офис и бек-офиса, финанси, риск и въобще – такъв тип работа.

 

Какво означава това за хората? Като тук искам да кажа, че Уолстрийт, и под това име говоря за 6-те най-големи банки, които имат служители и в чужбина, дава работа на малко повече от 1 млн. души. Какво ще е положението след 5 години ако това, за което говорите се случи?

Според нас има потенциал за 25% до 30% увеличение в производителността в големите фирми. Разбира се, не целият ще бъде реализиран като реални  съкращения на работни места, но ние смятаме, че има значителна възможност и потенциал от тези технологии във всички големи фирми.

 

 

Тогава Goldman Sachs ли ще е победителят, които похарчиха повече пари за технологии,отколкото видяхме при други банки. Сещам се за техния Технически директор, Мартин Чавез, който се смята за един от най-висшите ръководители в организацията. Не съм сигурна дали мога да се сетя за друг технически директор на друга банка, а победител ще бъдете вие. Или компании като вашата.

 

Сет Мередит:  Проблемът, който имам с Уолстрийт и с дигитализацията на Уолстрийт е, че там технологията не се харесва, защото колкото повече технология има, толкова по-ниски са маржовете. Уолстрийт работи с такива огромни маржове, че те не държат непременно да вкарват технология. Те харесват ръчните процеси и обичат неяснотата. Само когато маржовете започнат да спадат, когато банките нямат достатъчно капитал да отпускат, когато те се превърнат в посредници, когато видите печалбите на банките да спадат, тогава те започват да използват технологии.

 

Джаред, къде, ако въобще някъде е възможно, тези маржове да се защитят в цифровия свят?

Защитими са. Вече има цели класове активи, които са силно електронизирани. Спотови цени, капиталови книжа, търгувани в брой са вече силно електронни и ще останат такива за в бъдеще. Има дейности, които може никога да не станат напълно електронни или не са вероятни в средносрочен план. Такива са много от структурираните бизнеси. Те ще останат недигитални и няма да се изправят пред натиска върху маржовете, за който говорихте – поне в краткосрочен и средносрочен план.

 

Ето ви днешният съвет за инвестиране. Благодаря Ви, Джаред Муун – собственик на McKinsey & Co.

 

Последни новини
Още от Новини