Европа - със САЩ срещу Китай и с Китай срещу САЩ

Старият континент трябва да стане по-независим от китайските медицински продукти и да разнообрази веригите на доставки

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Националният народен конгрес на Китай, който трябваше да се проведе през март, ще се състои в Пекин в петък. Китайското ръководство ще постави на фокус събитието като своя победа - над пандемията, но и в системното съперничество със Запада, пише Анна Зауербрей за Der Tagespiegel.

Междувременно САЩ отчитат повече  смъртни случаи от коронавирус, отколкото са общо потвърдените случаи в Китай.

Коя е по-силната в двустранните отношения държава е централна тема в рамките на американската предизборна кампания. В края на миналата седмица американският президент Доналд Тръмп каза в интервю, че е възможно САЩ да прекратят напълно отношенията си с Китай.

Както е известно, кризата действа като катализатор и също така ускорява динамиката в отношенията САЩ-Китай-ЕС. Водено от страха на китайското ръководство за загуба на контрол и от американската предизборна кампания, системното съперничество между Китай и САЩ се засилва, пише Зауербрей.

Големи европейски страни като Франция, Великобритания и Германия са по-предпазливи в своята политика с Китай от няколко години. Европейската комисия също определи Китай като системен конкурент. Законите за защита на инвестициите и правилата за защита на телокомуникационните мрежи са затегнати.

Западноевропейските държавни глави наблюдават опитите на Китай да обвържат страните от Централна и Източна Европа с инвестиционни споразумения с повишено подозрение.

Много държавни глави обаче целят да избегнат риториката на нова Студена война. Германия, по-специално, се опитва да пази партньорски отношения с Китай. Планираната среща на върха на всички 27 държавни и правителствени ръководители на ЕС с държавния глава на Китай Си Дзинпин през септември ще е свързана с германското председателство на ЕС.

От седем години се договаря споразумение, с което Китай трябва да поеме ангажимент за премахване на инвестиционните ограничения за европейските компании и за намаляване на зависимостта между държавата и компаниите. То ще бъде подписано на срещата на върха през септември.

Но мащабната китайска кампания с пропаганда и дезинформация през последните седмици изостри недоволството в много страни от ЕС. Китайски дипломат в Париж заяви, че медицински персонал оставя хората в старческите домове да умират сами, пише Анна Зауербрей.

Китай изпрати лекари в силно засегнати страни като Италия и Сърбия. Анализатори обаче смятат, че този път политиката "разделяй и владей" от страна на Китай е била контрапродуктивна. Страната успя да разшири влиянието си в отделни страни като Унгария. Но съществуват подозрения относно опциите за действие там, става ясно от анализа.

Европа трябва да стане по-независима от китайските медицински продукти в средносрочен план и да разнообрази веригите за доставки. В областта на търговията, инвестициите и телекомуникационната политика разговорите между САЩ и Китай на най-високо ниво след ноември отново мога да се улеснят.

Така че, докато Китай празнува усещането си за победа, Европа трябва само да управлява кризите възможно най-умело и да остане отворена като коалиционен партньор и за двете - със САЩ срещу Китай за справедливи икономически условия на конкуренция. С Китай срещу САЩ  - за международни организации и Парижкото споразумение за климата, обобщава Der Tagespiegel.

Последни новини
Още от Новини от света