Кафето се превърна в предпочитаната напитка в Русия

Потреблението на кафе в Русия се повишава с 12% през миналата година

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Като жители на страна, известна със самоварите си, руснаците традиционно са приемани за нация, имаща култура на пиене на чай. Това вече не е така, според асоциация от индустрията, която заяви, че сега кафето е предпочитаната напитка в Русия, пише Bloomberg.

Потреблението на кафе в Русия се повишава с 12% през миналата година до 180 хиляди тона, измествайки чая от първото място, заяви асоциация RusTeaCoffee в публикация на сайта си. Според нейните данни търсенето на чай се понижава с 8.5% до 139 хиляди тона за периода.

“От комунистическата ера руснаците са предпочитали чая, докато кафето е възприемано като елитна напитка”, заяви ръководителят на RusTeaCoffee. Той обясни, че през последните години кафето е набирало популярност и накрая е изместило чая, което се дължи на потреблението на по-младите извън домовете им.

Въпреки че много руснаци се присъединиха към глобалната тендеция за пиене на кафе в заведения, на работните си места и в движение, коронавирусната пандемия, която принуди хората да останат по домовете си, може да възроди популярността на чайовете.

“На фона на затворените кафенета в Москва и множество големи градове заради мерките срещу разпространението на заразата, много руснаци работят от домовете си, където предпочитат да пият чайове - особено с лимон и джинджифил”, твърди ръководителят на RusTeaCoffee. 

Последни новини
Още от Новини от света