Майорка е потопена в тишината на пандемията

Загубите на Балеарските острови за тази година възлизат на повече от 9 милиарда евро

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

Всичко, което обикновено поддържа икономиката на Майорка, се намира в залива на Палма - столицата, летището, пристанището, хотели. Около 400 000 души живеят там, има почти 50 000 хотелски легла, самолети кацаха на всеки няколко минути, около 50 круизни кораба акостираха ежемесечно. Сега в залива с дължина 45 километра цари спокойствие, пише за Die Zeit Бригите Крамер.

"Делфините се приближават до яхтеното пристанище, патици се носят по водата около стената на кея, корморани се размножават на брега пред катедралата. Около легендарния клуб „Балерман“ водата е бистра. Вместо музика се чува шумът на вълните. На плажа няма бирени шишета, нито филцови топки. Нито един кораб не прекъсва хоризонта - една непрекъсната линия, която отделя светлия тюркоазен цвят от ярко синия", разказва още Крамер.

Авторът разкрива, че допреди няколко месеца в Майорка са се сблъсквали интересни настроения. "Имаше дискусии за планираното разширяване на летището и изграждане на до 430 000 максимален брой легла. В стария град жители протестираха срещу круизния туризъм, като по стените на къщите стоят надписи „Туристите да се прибират вкъщи“, посочва той.

Сега се наблюдава застой, отбелязва Бригите Крамер. Пристанищата и летището са на практика затворени от 15 март. На летището атмосферата е призрачна. Само около десетина полета свързват острова със съседните му Менорка и Ибиса и с Мадрид и Барселона. Няколко полета седмично от и до Франкфурт или Брюксел гарантират търговските потоци и са резервирани за пътници с основателна причина за пътуване.

"Никой друг регион в Испания не е по-засегнат от икономическите последици от кризата от Балеарските острови. Министърът на труда и туризма Яго Негеруела спомена за опасността от настъпващата икономическа криза в Испания. Брутният вътрешен продукт на островите вероятно ще се свие с 31%, 147 000 работни места са изложени на риск, а загубите за тази година се оценяват на повече от 9 милиарда евро", уточнява авторът.

Летният сезон е заплашен от крах. 2020 г. е неуспешна за хотелиерите и търговците на дребно. Не за селското стопанство. Продукцията на регионалните култури е добра.

Първите туристи, подчертава Крамер, вероятно ще пристигнат през август, като е възможно повечето от тях да бъдат само испанци. Хотелиерите очакват ниво на заетост от порядъка на 10-20%, а след това през есента и зимата - до 50%. Много хотели няма да отворят тази година. Никой не знае как може да изглежда туризмът след пандемията. Почти 4000 семейства на Балеарските острови са кандидатствали за социални помощи, информира изданието.

Досега Майорка се утвърди като сигурна и атрактивна дестинация за почивка. 

Специален кризисен кабинет ще информира своевременно колко и къде са хората. Това всъщност изглежда несъвместимо с масовия туризъм. "Дистанцията на плажа също трябва да се спазва", заяви наскоро министърът на туризма на Испания Рейес Марото.

На островите има по-малко инфекции и смъртни случаи, отколкото в повечето други региони на Испания. Над милион души живеят на Балеарските острови. 1859 от тях са дали положителен тест за коронавирус, 179 са починали (по данни към 27 април). Вирусолог от болница Son Espases обясни, че разпространението на вируса се контролира в граници чрез изолацията на островите и строго комендантство, което е в сила в цяла Испания от 15 март и сега ще бъде отслабено отчасти. Климатът на средиземноморските острови - висока влажност, много часове слънце и високи температури, също спира вируса, пише в заключение Die Zeit.

Последни новини
Още от Новини от света