Amazon временно преустановява дейността си във Франция

Френски съд постанови, че компанията не полага необходимите усилия да предпази служителите си в страната от коронавируса

Снимка: Gabby Jones/Bloomberg Снимка: Gabby Jones/Bloomberg

Amazon временно затваря складовете си във Франция. Решението е взето, след като френски съд постанови, че компанията не полага необходимите усилия да предпази служителите си в страната от коронавируса, съобщава германската информация агенция dpa.

 "Ще помолим служителите на нашите дистрибуционни центрове тази седмица да си останат вкъщи", стана ясно от изявление на компанията. По данни на информационна агенция AFP центровете ще бъдат затворени за пет дни от четвъртък. Същевременно служителите ще получат пълния размер на своите месечни възнаграждения.

Още по темата

Междувременно компанията обяви, че ще обжалва съдебното решение, заради които ѝ се налага да спре продажбата за месец на стоки, които не са от първа необходимост, докато създаде нови мерки за безопасност на работниците.

На Amazon е разрешена продажбата на храни, лекарства и хигиенни пособия съгласно съдебната разпоредба. Но френският клон на онлайн гиганта информира, че на фона сложността на своята дейност възможната глоба от 1 милион евро за всяко нарушение е твърде рискова.

Протестите относно хигиенните условия в складове на Amazon започнаха в началото на месеца, когато работници в склад на компанията в Ню Йорк напуснаха работа, за да поискат помещенията да се чистят повече и да им се осигурят повече защитни материали, след като епидемията засегна 800-хилядната работна сила на технологичния гигант.

 

Последни новини
Още от Новини от света