Мерките срещу Covid-19 по време на празниците скараха президент и премиер в Румъния

Страната има едно от най-високите нива на смъртност от коронавируса в източното крило на Европейския съюз

Снимка: DANIEL MIHAILESCU Снимка: DANIEL MIHAILESCU

Румънското правителство е подложено под натиск за постигане на споразумение с Православната църква, за да позволи популярните великденски ритуали да бъдат проведени под полицейско наблюдение този уикенд, пише Bloomberg.

В рамките на първия си публичен спор с премиера Лудовик Орбан, румънският президент Клаус Йоханис призова администрацията да преразгледа сделката, която ще позволи на желаещите да посетят храмовете под надзора на органите на реда.

Румъния има едно от най-високите нива на смъртност от Covid-19 в източното крило на Европейския съюз. Президентът удължи извънредното положение в страната до средата на май, а правителството постави три болници под военен контрол заради разпространение на заразата сред техните служители. Броят на жертвите на Covid-19 в Румъния се увеличи до 362 в сряда, а 7216 са потвърдените случаи на заразени.

Още по темата

“Казвам ви да останете по домовете си или след празниците ще имаме погребения”, заяви Йоханис. “Сделката остана неразбрана, защото много румънци си помислиха, че това значи облекваване на ограниченията. Не е така”, добави той.

Румъния беше една от първите страни, които въведоха мерки срещу разпространението на коронавируса. Междувременно Букурещ продължава да се опитва да предотврати по-нататъшни заразявания, след като стотици хиляди румънци се завърнаха в страната от работа в някои от огнищата на заразата в Европа, включително в Италия и Франция.

По-рано редица лидери на опозиционни партии призоваха Йоханис и кабинета да отпуснат мерките и да рестартират икономиката преди местните и парламентарни избори, насрочени за по-късно през тази година.

 

Последни новини
Още от Новини от света