Коронавирусът взе първите политически жертви на Балканите

Парламентът в Косово се разпусна, а здравният министър на Румъния подаде оставка

16:21 | 26 март 2020
Линейка в Букурещ, Румъния. Снимка: Ioana Epure/Bloomberg
Линейка в Букурещ, Румъния. Снимка: Ioana Epure/Bloomberg

Депутатите в парламента в Косово гласуваха за свалянето от власт на министър-председателя на страната Албин Курти. Така Косово се превърна в първата държава е Европа, чието правителство подава оставка заради несправяне с кризата от разпространението на коронавируса, съобщава Bloomberg.

Косовското правителство се разпусна късно снощи, като то бе избрано само преди няколко месеца. Вотът на недоверие бе свикан от коалиционния партньор в управлението, който критикуваше остро предприетите стъпки на държавата за ограничаването на заразата.

В началото на седмицата Курти издаде заповед за въвеждането на вечерен час и забрани обществените събирания, за да ограничи разпространението на коронавируса. Но премиерът се противопостави на исканията на президента на страната Хашим Тачи, който настояваше да бъде обявено извънредно положение. Двамата политици имат противоречия и от преди кризата, предимно за външните отношения на Прищина с Белград.

Оставката на кабинета не е от полза за балканската държава, която се стреми да получи пълното одобрение на международната общност, след като обяви независимост от Сърбия през 2008 г. Сръбското правителствто се противопоставя на усилията на Косово да се присъедини към международни институции като „Интерпол“. Отношенията между двете страни се изостриха през 2018 г., когато Сърбия въведе 100% мито върху косовския внос. Впоследствие Прищина отговори с реципрочни мерки.

Междувременно в Румъния министърът на здравеопазването Виктор Костаке подаде оставка отново заради кризата с коронавируса. Министър-председателят на Румъния Лудовик Орбан обяви, че ще предложи поста на досегашния заместник-министър на здравеопазването Нелу Татару. Под управлението на вече бившия министър здравното министерство планираше да направи тестове за коронавирус на цялото население на столицата Букурещ, което е близо 2 млн. Но до момента в национален мащаб бяха направени 12 хил. теста.

„Искаме да защитим нашите болници и затова спешно ще се сдобием с повече оборудване. Това е основният ни приоритет“, коментира Орбан.