Румъния забрани износа на зърнени храни за страни извън ЕС

Страховете за доставките на храни в световен мащаб се засилват

15:55 | 10 април 2020
Обновен: 18:18 | 4 юни 2020
Снимка: Daniel Acker/Bloomberg

Румъния стана първата държава в света, която въвежда забрана за износа на зърнени храни по време на пандемията от коронавирус. Това е рязък ход, който засилва притесненията относно доставките на храни в световен мащаб, съобщава Bloomberg.

Румънското правителство прие указ, с който забранява продажбата на зърнени храни на страни извън Европейския съюз (ЕС) по време на извънредното положение. Очаква се то да бъде в сила най-рано до средата на май.

„Не може да си позволим да останем без пшеница заради алчността на някои собственици. Поемам ангажимента за забраната на този износ“, коментира министър-председателят на Румъния Лудовик Орбан в телевизионно обръщение към нацията.

Този ход носи и голяма символика. Румъния, която е вторият по големина доставчик на пшеница в Европейския съюз, вече е събрала и продала голяма част от реколтата си към този момент на сезона. По-малко от 1% от европейския износ ще бъде засегнат, показват изчисления на консултантската група в селското стопанство UkrAgroConsult.

Решението на правителството е поредният знак, че големите производители на храни имат притеснения за собствените си доставки, докато много потребители се запасяват с продукти, а вирусът нарушава ключови търговски връзки. Мерките също така събуждат спомени от миналото за предишни забрани на износ, които предизвикаха хаос и ръст на цените на хранителните продукти.

„Това е нова тенденция – хранителен протекционизъм“, обяснява Сергей Феофилов, главен директор по земеделските въпроси в UkrAgroConsult. По думите му всичко това потвърждава, че опасенията относно доставките са реални.

Един от последните доклади на ООН показва, че броят на хората, които страдат от глад може да се удвои през следващите месеци заради загубата на работни места и нарушенията на трудовия пазар в резултат от пандемията.