Хайко Маас с предупреждение към доставчиците на оръжие в Либия

Въпреки всички призиви и решения все още се изпращат оръжия до Либия. ЕС цели по-ефективен контрол върху доставчиците

Alex Kraus/Bloomberg. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Alex Kraus/Bloomberg. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Германският министър на външните работи Хайко Маас отправи предупреждение към държавите, които изпращат оръжия и бойни самолети в Либия въпреки забраната на ООН, пише германското издание Die Zeit.

"Никой не може да се надява, че подобни нарушения, за които е доказано, че са извършени, няма да имат последствия". Естеството на последиците ще трябва да бъде обсъдено в Европейския съюз. "Има механизми за това", каза Маас, без да внася допълнителна конкретика по темата.

Още по темата

В средата на януари шестнадесет държави и международни организации в Берлин се ангажираха да прекратят външната намеса в Либийския конфликт. Въпреки това отделните държави продължават да доставят оръжие или да изпращат войници в страната. Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш е визирал Обединените арабски емирства (ОАЕ), Египет, Русия и Турция. Възможно е и предприемането на санкции.

Планираната мисия на ЕС за контрол трябва да гарантира увеличаване на натиска върху доставчиците на оръжие. Корабите и самолетите, използвани за тази цел, трябва да събират само информация и не могат да се намесват. Въпреки това Маас вярва, че акцията ще има ефект: "Сигурен съм, че това няма да остане без последствия за онези, които все още нарушават оръжейното ембарго", допълни той.


 

Последни новини
Още от Новини от света