Гърция ще спира бежанци с мрежи в Егейско море

Прогнозната обща стойност на проекта е половин милион евро

Снимка: Konstantinos Tsakalidis/Bloomberg Снимка: Konstantinos Tsakalidis/Bloomberg

Гръцкото министерство на отбраната планира да преустанови потока на бежанци от Турция, слагайки бариери и мрежи по протежение на Егейско море, пише германското издание Die Zeit.

Гърция смята да използва „плаващи системи за защита“ срещу бежанци около бреговата си ивица. Министерството на отбраната публикува публичен търг за инсталирането на механизми за възпиране в района на Беломорието. Целта им е да се използват при „спешни случаи“ срещу бежанци, които идват от съседна Турция.

Системите представляват „баражи или мрежи“ с дължина почти три километра, които трябва да бъдат поставени от гръцките въоръжени сили.

По данни на властите системите трябва да са позиционирани на половин метър над водата и да бъдат оборудвани със сигнализиращи светлини. Прогнозната обща стойност на проекта възлиза на половин милион евро. Засега не са разкрити повече подробности.

Още по темата

От 2015 г. гръцкото министерство на миграцията получава логистична подкрепа от армията за справяне със ситуацията с бежанците.

През миналата година Гърция беше страната с най-голям брой бежанци, пристигащи в Европа. В момента над 40 000 души са разпределени в пренаселени бежански лагери на гръцките Егейски острови. Всъщност тези лагери разполагат с капацитет само за около 6200 души. Социалните организации разкритикуваха ситуацията там като нечовешка през последните месеци.

След затягане на процедурите за придобиване право убежище и пребиваване на бежанци в Гърция консервативното правителство на премиера на страната Кириакос Мицотакис цели да върне хора, които "не се нуждаят от международна закрила" или чиито молби за убежище са отхвърлени. От друга страна, правозащитните организации остро се противопоставят на тези мерки.

Последни новини
Още от Новини от света