Casper планира да набере 159 млн. долара в IPO

Компанията се цели в оценка от 744 млн. долара

Снимка: Rachel Murray Снимка: Rachel Murray

Онлайн търговецът на матраци Casper Sleep планира да набере 159 млн. долара в първичното си публично предлагане (IPO), тествайки апетита на инвеститорите към компании пионери, чиито загуби се увеличават заедно с техните приходи, съобщава Bloomberg.

Базираната в Ню Йорк компания заяви в понеделник, че планира да продаде 8.35 млн. акции за между 17 и 19 долара всяка. В горния край на диапазона и изключвайки опцията за преразпределяне за застрахователите, компанията ще бъде оценена на около 744 млн. долара, което е понижение спрямо предишната оценка от 1.1 млрд. долара.

Основаната през 2014 г. Casper се превърна в една от водещите марки в т. нар. Индустрия „легло в кутия“ благодарение на своя пионерски статус в нишата и разумния маркетинг. Оттогава в САЩ и в чужбина се появиха редица конкуренти. От 2016 г. до септември 2019 г. Casper е похарчила 422.8 милиона долара за маркетинг, показват документи.

Търговецът на матраци продава свои акции за по-бърз растеж. Но Wall Street може би е загубил толерантност към добре познатите стартъпи, които изгарят пари, особено след неуспеха на WeWork, която анулира планираното си IPO и оценката ѝ се срина през миналата година. Casper сега трябва да убеди пазара, че има ясен път към рентабилност.

Casper, която има 60 магазина в САЩ и Канада към 30 септември, отчете 312 млн. долара приходи за деветте месеца, приключващи през септември – 20-процентно увеличение спрямо същия период на миналата година. Нетната ѝ загуба се разширява до 67 млн. долара от 64 млн. долара през същия период на 2018 година.

Компанията предупреди, че растежът на приходите ѝ може да не е стабилен на фона на маркетинговите и други оперативни разходи, включително тези за разширяване в международен план.

Casper уволни около 30 служители като част от реорганизация през декември, заявиха запознати източници.

Продажбата на акции се води от Morgan Stanley, Goldman Sachs и Jefferies Financial Group. Компанията планира да регистрира акциите на Нюйоркската фондова борса под символа CSPR.

Последни новини
Още от Новини от света