Facebook и Google изпаднаха от класацията за най-добри работни места

Технологичните гиганти губят част от блясъка си сред своите служители

Снимка: Daniel Brenner/Bloomberg Снимка: Daniel Brenner/Bloomberg

Големите технологични компании като Facebook и Google, възприемани дълго време за най-привлекателните работни места в света, предоставящи на своите служители безброй придобивки, губят част от блясъка си, съобщава Bloomberg.

Компаниите от Силициевата долина изпаднаха от топ 10 на „най-добрите работни места“ в САЩ, според годишната класация на Glassdoor. Софтуерната компания HubSpot зае първото място в листата, докато технологични фирми като DocuSign и Ultimate Software се подредиха на трето и осмо място.

Гигантът Facebook, който бе класиран като „най-доброто работно място“ цели три пъти през последните 10 години, в тазгодишната класация се озова на 23-о място. От създаването на класацията през 2011г. това е най-ниската позиция, на която се подрежда социална мрежа, като миналата година Facebook беше на седмо място.

Още по темата

Търсачката Google, която зае почетното място за „най-добра работна среда“ през 2015 г. и задържайки се в топ 10 през последните осем години, тази година попадна под номер 11 в списъка. Друга известна компания – Apple зае 84-о място, а някога успяваше да се класира сред 25т-те най-добрите фирми. Amazon, която никога не е била известна с добрата си корпоративна култира, не успя да влезе в списъка за 12 поредна година.

Microsoft беше една от малкото технологични компании, която успя да напредне в класацията, като от 34 място се придвижи до 21-о.

Годишната класация подрежда компаниите, взимайки под внимание мнението на служителите относно заплащането, придобивките, културата и висшия мениджмънт.

Много от големите технологични компании като Facebook и Google бяха критикувани тази година, заради множество проблеми.

В топ 10 на годишната класация на Glassdoor за най-добро работно място попадат още HubSpot, Bain & CO., DocuSign, In-N-Out Burger, Sammons Financial Group, Lawrence Livenmore National Laboratory, Intuitive Surgial, Ultimate Software, VIPKid и Southwest Airlines.

Във Facebook например, където също като в Google, компанията предоставя на служителите си много облаги, сред които безплатна храна, осигурен служебен транспорт и химическо чистене, работещите за социалната мрежа бяха разочаровани от ръководството заради позицията им по някои политически въпроси като решението да не се проверяват фактологично политическите реклами. 

Последни новини
Още от Новини от света