СЗО: По-голямата част от младите хора по света не се движат достатъчно

Културните аспекти също оказват влияние в този план

Снимка: pixabay.com Снимка: pixabay.com

По-голямата част от младите хора по света не се движат достатъчно. До този извод се стига в проучване на Световната здравна организация (СЗО), публикувано в списание The Lancet. Според данните само един на всеки петима юноши на възраст между  11 и 17 години би извършвал около час умерени или енергични упражнения на ден, пише германското издание Die Zeit.

Авторите на изследването посочват дигитализацията като причина за липсата на двигателна култура и активност сред подрастващите. "Претърпяхме електронна революция, която очевидно е променила моделите на движение на тийнейджърите - и ги насърчава да седят повече, да бъдат по-малко активни, да шофират повече, да ходят по-малко", казва Лиан Райли, един от съавторите на изследването. В крайна сметка младите хора са много по-активни онлайн, отколкото действително физически.

Друга причина за липсата на физическа активност е и въпросът за сигурността в някои региони или среди. „Има среди, в които става все по-опасно да бъдеш навън и да бъдеш активен , ако не е достатъчно безопасно да бъдеш навън, тогава подрастващите са по-малко склонни да ходят на училище пеша или да карат колело“, казва ученият.

Германските тийнейджъри също отчитат слаби резултати в рамките на проучване: 79,7% от момчетата и дори 87,9% от момичетата  не са били достатъчно физически активни през 2016 г. В сравнение с 2001 г. данните за Германия почти не са се променили.

Разликата при движението между момчета и момичета, наблюдавана в Германия, е очевидна и в световен мащаб: докато 77,6% от момчетата не се движат достатъчно, а от момичетата - 84,7%. Най-големите разлики в корелацията между половете в това отношение са установени в Ирландия (17-процентни пункта) и САЩ (16,5-процентни пункта).

"Културните аспекти също имат влияние тук. В някои култури момичетата не са толкова активни, колкото момчетата или не биват насърчавани да се движат толкова, колкото момчетата", казва  още авторът на изследването.

Като цяло делът на неактивните деца е най-висок в Южна Корея, а най-нисък е в Бангладеш. От 2001 г. в глобален мащаб само делът на младите момчета, които се движат твърде малко, е спаднал със забележимите 2,5-процентни пункта.

Тийнейджърите трябва да се движат поне един час дневно

СЗО препоръчва децата и юношите на възраст между 5 и 17 години да се движат поне 60 минути на ден - малките деца дори три часа на ден. Всичко повече от това би било полезно за здравето. Възрастните (18-64 години) трябва да се движат поне 150 минути седмично или да спортуват поне 75 минути.

Всъщност СЗО си беше поставила за цел до 2030 г. да намали дела на младите хора, извършващи твърде малко движение, до 70%. „Не можем да постигнем тази цел, ако тези тенденции продължат“, заяви Реджина Гутхолд, автор на изследването и експерт на СЗО по здравето на подрастващите.

Последни новини
Още от Новини от света