Русия стартира газов проект за 21 млрд. долара

Рафинерията за арктически газ в Гидан може да превърне страната в най-големия производител на „синьо гориво“ в света

„Арктически газ 2“ е най-големият японско-руски проект в историята. Снимка: Bloomberg „Арктически газ 2“ е най-големият японско-руски проект в историята. Снимка: Bloomberg

Руската компания „Новатек“ даде официално начало на един от най-амбициозните си проекти в енергетиката в близост до Арктическия кръг, предаде Bloomberg.

Компанията планира да инвестира общо около 21 млрд. долара за завършването на втората рафинерия на Гиданския полуостров в близост до Карско море, което е непосредствено свързано със Северния ледовид океан.

Изпълнителният директор на руската нефтена компания „Новатек“ Леонид Микелсон и руският министър на енергетиката Александър Новак обявиха началото на проекта на Източния енергиен форум във Владивосток, като заявиха, че заводът за втечнен газ ще влезе в експлоатация между 2023-2025 г.

Още по темата

Проектът „Арктически газ 2“ ще се осъществи с партньорството на френската компания Total (10%), японската Mitsui & Co. (10%) и китайската National Petroleum Corp. (20%).

Амбициите пред инвеститорите са да захранват с втечнен газ голяма част от Китай, Индия и другите развити икономики по света, като така влязат в пряка конкуренция с производителите от САЩ и Австралия, които към момента демонстрират най-сериозно влияние на новооткрития пазар.

„Арктически газ 2“ е най-големият японско-руски проект в историята, ако съдим по стойността му“, казва японският министър на икономиката, търговията и индустрията Хирошидже Секо по време на форума във Владивосток.

Годишният капацитет на новата рафинерия се изчислява на 19,8 млн. метрични тона „синьо гориво“. Това би дало сериозен тласък на руската страна в надпреварата за добив и търговия на газ, като към момента тя държи едва 8% от световния пазар. Инвеститорите са убедени, че обхватът може да достигне 20% до 2035 г.

Снимка на Десислав Янкулов.

През 2017 г. бе открит първият завод за руски втечнен газ в Ямал от страна на „Новатек“, който изпреварва прогнозите с годишния си добив от около 17,5 млн. метрични тона газ. Така компанията официално успя да изпревари „Газпром“ като водещия производител на гориво в Русия.

Последни новини
Още от Начало