Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Какви ще са ползите от изграждането на газов хъб „Балкан“?

Валентин Николов, председател на енергийната комисия в Народното събрание, „Бизнес старт“, 04.06.2019 г.

10:47 | 4 юни 2019
Валентин Николов, председател на енергийната комисия в Народното събрание, „Бизнес старт“, 04.06.2019 г.
Валентин Николов, председател на енергийната комисия в Народното събрание, „Бизнес старт“, 04.06.2019 г.

Комисията по енергетика в парламента организира кръгла маса, на която ще бъде представена концепция за реализацията на газов хъб „Балкан“. Тя ще се състои днес (4 юни) и по този повод председателят на енергийната комисия в Народното събрание Валентин Николов гостува в сутрешния блок „Бизнес старт“, за да коментира ползите от газовия хъб пред водещия Христо Николов.

„Вече няма как да плащаме по-висока цена, въпреки опасенията на някои хора, защото „Булгаргаз“ е направила търг. Американската цена в момента е с 10% по-ниска от руската. Ще има моменти, когато ще бъде и по-скъпа, но тук идва ползата от диверсификацията“.

Очакванията са газовият хъб да стартира със завършването на тръбата ICGB, на която бе дадена първа копка от премиерите на Гърция и България наскоро, обяснява Валентин Николов.

„За да имаме газовия хъб „Балкан“ ние трябва да имаме три независими източника на газ. Имаме реверсивна връзка с Гърция, където „Булгаргаз“ е закупил чрез търг втечнен газ от САЩ, който ще бъде разтоварен в гръцкия LNG терминал. Така вече имаме първата диверсификация на източници. Премиерът Борисов и премиерът Ципрас направиха първа копка на тръбата ICGB, от където ще получаваме над 1 млрд. куб. м. азербайджански газ. Имаме и минимални български източници. Ако Румъния изгради компресорна станция, ще можем да ползваме и техен газ. Виждате как източниците се увеличават, като дори Израел и Египет целят стъпване на европейския пазар“.

Важното сега е да се направят законови корекции за търговците на газ, с които да се регулира пазара, тъй като там все още работата не е свършена, коментира още председателят на енергийната комисия.

„Със сигурност ще имаме подкрепа и насърчаване от Европейската комисия за създаване на газовия хъб „Балкан“. И все пак това е една изцяло българска инициатива“.

За да разберете в каква посока се развива и планът за АЕЦ „Белене“, изгледате видеото.