Как Amazon предизвика UPS и FedEx в доставките

Компанията има над 100 милиона абонати на услуга за доставка в същия ден

Amazon оперира и в Европа. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg Amazon оперира и в Европа. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Скорошният развод между Amazon и дългогодишния му партньор FedEx показва колко далеч е стигнал гигантът в електронната търговия в създаването на собствена мрежа за доставки, пише Wall Street Journal.

В годините назад Amazon прикриваше амбициите си. Докато клиентите пазаруваха от сайта всичко, буквално от тоалетна хартия до телевизори, компанията успя да покрие цялата територия на САЩ със стотици извънградски складове и квартални центрове за пакетиране и сортировка. В добавка има по улиците десетки хиляди ванове и се е прицелила и в самолетите. Всичко това е скъпо, но позволява на Amazon да контролира цялата линия на доставки – от склада до потребителите. Така и от най-голям клиент се превърна в конкурент на куриерските компании.

Сезонът на празниците през 2013 г. се оказва повратна точка за Amazon, след като броят на поръчките надхвърля възможностите на куриерите в САЩ и води до забавени доставки и гневни потребители. Оттогава насам, компанията е увеличила многократно центровете си за сортиране, пакетиране и доставка от 65 до над 400, според анализ на данните от логистичния консултант MWPVL International. Преди 2005 г. Amazon е притежавала само три подобни центъра за цялата територия на САЩ.

Компанията изгражда центрове за обслужване близо до градските центрове, за да може да доставя поръчки в рамките на ден и да удовлетвори и най-капризните си клиенти. През тази година от Amazon промениха безплатната двудневна доставка с еднодневна. Агресивният подход на компанията към бързи доставки и по-голям контрол е увеличил разходите ѝ за доставка от 5.5 млрд. долара през 2010 г. до 61.7 милиарда през 2018 г. и в момента това е повече от една четвърт от всичките и приходи. Абонаментът за услугата Prime, която дава безплатна доставка същия ден е надминал 100 милиона клиенти, при цена от 119 долара годишно за клиент, което е увеличило приходите от доставки с 37% за една година.

Още по темата

Amazon в момента доставя почти половината от всичките си поръчки, в сравнение с по-малко от 15% през 2017 г., според данни от фирмата за проучвания на пазара Rakuten Intelligence. Всеки ден компанията обработва и доставя 4.8 милиона пакета в САЩ. Всичко това значи, че Amazon се нуждае от все повече начини да транспортира нарастващия обем от стоки, които продава. Миналата година те стартираха програма за предприемачи, чиито компании могат да ползват брандирани с логото на компанията камиони за доставки, както и плаща на наети шофьори да извършват доставки със собствените си коли.

През месец юни от Amazon заявиха, че ще наемат допълнителни 15 карго-самолета Boeing 737-800 в добавка към петте, които вече оперират, както и флотилия от други 40 по-големи самолета. Макар и далеч от размерите на UPS и FedEx, чиито самолетни флотилии са от 564 и 681 машини съответно, както и с автопарк от по сто хиляди камиона и микробуса всяка, ръстът на Amazon е впечатляващ. Засега компанията обслужва само собствените си доставки, но според анализатори не е далеч времето, когато е възможно да отхапе и по-голямо парче от тортата на сегашните лидери в куриерските услуги.

Последни новини
Още от Новини от света