Доклад на Пентагона: Ислямска държава отново се активизира

Ситуацията в Сирия и Ирак все още не е стабилна. След изтеглянето на американски войници милицията от ИС ще използва слабостта на местните сили за сигурност

Снимка: Glen Carey/Bloomberg Снимка: Glen Carey/Bloomberg

Експерти от Министерството на отбраната на САЩ предупреждават, че Ислямска държава (ИС) отново набира сила в Сирия и Ирак. Според доклад на генералния инспектор на Пентагона след оттеглянето на американски войници в Сирия милицията на ИС е използвала слабостта на местните сили за сигурност, пише германският седмичник Die Zeit.

Говори се също, че ИС в Сирия и Ирак се е провалила с установяването на мюсюлманска теокрация, т.е. халифата. Въпреки това през последните месеци милицията подсили възможностите си за радикални действия в Ирак и Сирия.

Експертите от Пентагона предупреждават и че силите за сигурност в двете страни все още не са в състояние да провеждат няколко мисии едновременно или по-дългосрочни операции. Отделно им липсват достатъчна компетентност и ресурси за поддържане сигурността на освободените райони. Така джихадистите биха имали за цел да предизвикват размирици в тези области отново и възпрепятстват властите в ефективния контрол там.

Въпреки че подкрепяните от САЩ сирийски демократични сили са дали ясно да се разбере, че се нуждаят от повече обучение и оборудване за борба с тероризма, през миналата година президентът на САЩ Доналд Тръмп нареди изтеглянето на американските сили и оповести победата над ИС. Международни и американски експерти по сигурността разкритикуваха оттеглянето като преждевременно. В знак на протест срещу решението на президента тогавашният министър на отбраната на САЩ Джим Матис подаде оставка.


 

Последни новини
Още от Новини от света