Как да подготвим децата за професиите на бъдещето?

Новите технологии помагат не само в преподаването, но и в подобряването на учебната среда

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

Днешните класни стаи са далеч от традиционните им образи, пълни със шкафчета, дъски и моливи. Със задача да подготви децата за бързо променящата се дигитална работна среда, технологично-базираното образование вече се превръща в норма, пише CNN.

В резултат на това глобалните разходи за образователни технологии процъфтяват. Очаква се те да се удвоят до 341 млрд. долара между 2018 и 2025 г., сочат данни и изследователската компания HolonIq.

„Ние питаме младите хора за това какви искат да бъдат, когато пораснат, за когато може би половината от работните задачи и индустрии все още не са изобретени“, посочва Хедър МакГоуън, стратег, помагащ на хората и организациите да се подготвят за Четвъртата индустриална революция, за която се смята, че ще бъде повлияна от изкуствения интелект, роботите и други технологични иновации.

Доклад на Световния икономически форум показва, че 65% от децата, започващи начален етап на образование през 2017 г., ще имат професии, които все още не съществуват и за които образованието няма да успее да ги подготви.

Образованието обаче трябва да се приспособи. МакГоуън смята, че това значи по-малко фокус върху предаването на знания и повече върху уменията да учиш сам.

Инструменти на бъдещето

Новата образователна ера изисква и свеж набор от инструменти. Cubetto например е малък дървен робот, създаден да обучава деца от 3-годишна възраст да кодират. Той използва много лесни блокове, които децата могат да местят по дървена дъска, разчитайки на команди като „ляво“ и „дясно“, с които да ги наместват в свързана база.

„Това е умение, което можеш да приложиш към всичко – можеш основно да се научиш да мислиш много логично и рационално“, посочва Филипо Якоб, основател и главен изпълнителен директор на Primo, компанията за играчки, разработила Cubetto.

Въпреки това ефективността на подобен инструмент зависи от задържането на вниманието на малкото дете.

„Трябва да е нещо забавно и приключенско, не просто домашна работа“, посочва Алекс Клейн, главен изпълнителен директор и основател на Kano.

Във Великобритания например работещите в образователната сфера приветстват използването на технологии. Според изследване, проведено от Promethean, 54% от учителите са използвали образователни технологии през 2019 г., а 94% от тях смятат, че те могат да повишат и ангажираността сред студентите.

Не е само до преподаването

Технологиите не само помагат в преподаването на децата, те създават и по-добра учебна среда.

Датските компании Velux и Leapcraft работят заедно, за да предоставят сензори за класните стаи. Те разработват Ambinode – малка бяла кутия, която отчита шума, температурата, праховите частици и нивото на въглероден диоксид. След това данните се попълват на приложение на смартфон, като по този начин учителят може да следи средата и да бъде сигурен, че тя е възможно най-комфортна и удачна за децата.

Изследването на Университета в Салфорд открива, че физическите фактори, като натурална светлина, температура и качество на въздуха могат да подобрят учебния процес в началните училища.

„Опасността е, ако тези неща не се разбират правилно, (тогава) децата наистина са възпрепятствани в обучението и това подкопава усилията им да напредват академично“, смята професор Питър Барет, който ръководи изследването.

Последни новини
Още от Новини от света