Строежът на нови реактори в „Черна вода“ ще внесе 3 млрд. евро в румънската икономика

Това би се равнявало на около 40% от стойността на целия проект

Контролната зала на АЕЦ. Снимка: Akos Stiller/Bloomberg Контролната зала на АЕЦ. Снимка: Akos Stiller/Bloomberg

Строежът на Реактори 3 и 4 в румънската атомната електроцентрала (АЕЦ) „Черна вода“ е проект, който би могъл да внесе около 3 млрд. евро в местното индустриално производство, което би се равнявало на около 40% от цялата стойност на проекта. Това мнение изрази бившият генерален директор в Nuclearelectrica и президент на Европейската асоциация за ядрена индустрия FORATOM Теодор Чирика за румънското издание Cotidianur.ro, цитиран от Business-Review.eu.

„Възстановяването на проекта в „Черна вода“ би довело до висок просперитет в индустрията, имайки предвид потенциалния размер на поръчките“, казва Чирика.

Проектът, който стартира преди повече от десет години, би бил най-големият в историята на Румъния с обща стойност около 7,5 млрд. евро. Румънското правителство се е спряло на China Nuclear Group за инвеститор, но преговорите все още не са приключили, поради отказът на държавната да послужи за гарант на китайската компания.

Българската страна е изправена пред подобен проблем в преговорите за строежа на АЕЦ „Белене“, като на свой ред правителството е в търсене на инвеститор, но без да се налага да служи като гарант за проекта.

Още по темата

Румънският енергиен министър Антон Антон посочи датата 31 декември 2019 г., като крайният срок за приключване на преговорите за АЕЦЧерна вода“.

„В Европейския съюз (ЕС) няма единодушие по темата с ядрената енергетика, отбелязва Теодор Чирика. Франция гледа с неохота, Германия се колебае, а Великобритания е най-големият поддръжник на технологията, но сега е напът да напусне съюза. Това създава добри условия за Румъния, за да довърши Реактор 3, използвайки собствени средства“.

Въпреки че румънската ядрена индустрия не разполага с капацитета си от миналото, тя все пак би трябвало да е в състояние да изгради двата реактора в АЕЦ-а, след като те влизат в първоначалния план на централата.

„Само професионален екип би могъл да подкрепи рестартирането на енергийната индустрия, но правителството трябва също да се включи. Предлагам ние да излезем със свой проект с конкретни мерки пред Парламента“, казва вицепрезидентът на компанията за консултантски и търговски услуги за промишления сектор Uzinsider Емануел Бабичи.

Чирика е на мнение, че правителството би трябвало да адаптира образователната система за нуждите на индустрията и да създаде финансова подкрепа за големи проекти под формата на конкретни държавни гаранции.

Енергийната индустрия в северната ни съседка изпитва липса на работна ръка, като към момента специалистите са застаряващи, а младите и образовани хора са предпочели развитие из ЕС.

Представители от бранша предлагат мерки за привличането обратно на емигрантите в страната. Сред тях са сериозно повишаване на работната заплата във висококвалифицираните среди и данъчни облекчения за неквалифицирания труд.

Към този момент АЕЦ „Черна вода“ осигурява около 20% от енергийната независимост в страната при функциониращи два ядрени реактора. Последният от които е активен от 2007 г. насам.

Последни новини
Още от Новини от света