Фон дер Лайен: Да не притискаме страните от Централна и Източна Европа

Новоизбраният председател на ЕК призова и към солидарност със страдащите от миграция страни

Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

Новоизбраният председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен предупреди, че страните от Източна Европа не трябва да бъдат притискани, поне не веднага.

„В Централна и Източна Европа мнозина имат усещането, че не са изцяло приети", заяви тя вчера в интервю, цитирано от германския Sueddeutsche Zeitung. Финансови санкции ще бъдат налагани само като крайна мярка, добави Фон дер Лайен, която ще застане начело на EK, която обеща да предприеме мерки за поддържане на върховенството на закона. 

Още по темата

Германката намекна също така, че Италия може да получи отстъпки по отношение на бюджета си, заявявайки, че европейските правила имат голяма гъвкавост, която може да се използва за насърчаване на инвестициите.

Новоизбраният председател на ЕК призова и към солидарност със страните, принудени да се сблъскват с проблема на миграцията. В цитирано от БТА интервю за Pais тя подчертава, че Италия иска да реформира системата за даване на убежище, предвидена в споразумението от Дъблин.

„Длъжна съм да призная, че ми е интересно как е могло да бъде подписано толкова неудачно споразумение", добави тя.

„Разбирам, че страните, които са външни граници на ЕС не искат да продължават да решават сами проблемите на миграцията. Те заслужават нашата солидарност", заяви Фон дер Лайен. "Вече видяхме, че миграцията не е явление, което ще изчезне", предупреди тя. "Но в същото време сме длъжни да търсим хуманни решения".

Необходими са големи инвестиции в Африка, за да намалее миграционния натиск. Трябва да се води и борба с организираната престъпност, да се реформира споразумението от Дъблин и да се гарантира, че Шенген ще може да оцелее, като едновременно това се защитават границите, добави Фон дер Лайен. "Спасяването на животи винаги е наше задължение, но само то не решава основния въпрос", подчерта тя.

 

Последни новини
Още от Новини от света