Instagram се огъва пред световни здравни организации

Социалният натиск от „харесванията“ в социалната мрежа може да окаже сериозен дефект върху младото поколение

Instagram започва да демонстрира все по-голяма грижа за психическото здраве на потребителите си. Снимка: David Paul Morris/Bloomberg Instagram започва да демонстрира все по-голяма грижа за психическото здраве на потребителите си. Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

На човека никога не му е стигало просто да се харесва сам. Той винаги търси одобрението на околните, независимо дали си го признава или не. Именно по тази причина милиарди по целия свят използват социалните мрежи, за да се представят пред околните във възможно най-добрата си светлина. Но, какво се случва, ако не получим общественото одобрение? Едни го приемат с прикрито огорчение, докато други нерядко изпадат в опасна депресия, която е сериозна предпоставка за далеч по-тежки последствия. Instagram полага усилия, за да ограничи негативното влияние на общественото мнение, като под натиск от световните здравни организации вече прилага поредно нововъведение в своята платформа, предаде BBC.

Потребителите в Канада, Австралия, Нова Зеландия, Ирландия, Италия, Япония и Бразилия вече трябва специално да изискат от своята апликация информацията за броя на „харесванията“, които е получила дадена тяхна публикация. Цифрите са заменени с надпис „и други“, за да се избегне първоначалният шокиращ ефект от липсата на достатъчно обществено одобрение.

Screenshot of Instagram account excluding the likes count

Instagram започва да крие броя „харесвания“, които потребителите получават. Снимка: Instagram

Тепърва предстои да се направят проучвания за позитивите и негативите от една подобна промяна, защото вече за никого не е тайна, че Instagram е платформа, която се използва и за много комерсиални цели.

Професията „инфлуеншър“ вече се практикува от стотици хиляди и дори милиони души по света, като техният успех се крепи именно на популярността им в социалните мрежи. Подобна промяна несъмнено би се отразила върху доходите им и от бранша едва ли биха останали доволни.

Още по темата

Припомняме, че по-рано Instagram обяви намеренията си да въведе система за ограничение на „хейтърите“, за да се погрижи за друг аспект от психическото здраве на своите потребители.

Последни новини
Още от Новини от света