Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Facebook премахна профилите на Джоунс, Фарахан и други крайнодесни личности

Технологичен коментар на Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, Бизнес старт, 03.05.2019 г.

11:03 | 3 май 2019
Алекс Джоунс, създател на сайта InfоWars. Снимка:  Andrew Harrer/Bloomberg
Алекс Джоунс, създател на сайта InfоWars. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Най-голямата в света социална мрежа Facebook премахна окончателно профилите в едноименната си социална мрежа и в Instagram на няколко крайнодесни личности.

Сред тях са конспиративният теоретик Алекс Джоунс, създател на сайта InfoWars, лидерът на организацията "Нация на исляма" Луис Фарахан, известен с антисемитските си и хомофобски позиции, и крайнодесният коментатор Майло Янопулос. Това каза Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

Facebook често е упреквана за това, че не успява да спре разпространението на обидна реч и дезинформация на своята платформа, а забраните от четвъртък показват, че компанията поема по по-твърд курс в прилагането на собствените си условия за услуги, коментира Попов. Въпреки това действията вероятно ще предизвикат критика от страна на медиите и политиците в крайната десница, добави той.

Технологичните компании са подложени от известно време на натиск да блокират Джоунс. Чрез своята медия InfoWars той разпространява конспиративни теории, вариращи от това, че стрелбата в училище „Сенди Хук" е била организирана от правителството, до твърдения, че терористичната атака от 11 септември 2001 г. е „вътрешна работа".

Facebook също забранява всички фен страници, посветени на истории и видеоклипове на InfoWars, посочи Попов. Компанията преди това забрани официалната страница на InfoWars през август и забрани още 22 страници, свързани с InfoWars, където Джоунс беше администратор, припомни той.

Базираната в Менло Парк, Калифорния, компания не дава подробности за това какво е довело до забраните през тази седмица, въпреки че говорител заяви, че Джоунс и Янопулос наскоро са лансирали Гавин Макинс, основател на склонната към насилие крайнодясна група Proud Boys, която Facebook забрани през октомври“.

Когато Facebook забранява дадено лице или организация, тя обикновено също така премахва публикации от други потребители, които ги хвалят или подкрепят, добави главният редактор.

„В този случай говорител на Facebook заяви, че хората ще могат да публикуват или да хвалят тези забранени потребители, въпреки че няма да могат да споделят каквото и да е тяхно мнение или мнение, което Facebook счете за реч на омразата или призив за насилие“.

Вижте целия коментар във видео материала.

Повече технологични новини четете на Investor.bg.