Проблемите на световните автомобилни производители вече са отвъд техния контрол

Охлаждането на китайския пазар засяга все повече компании

Снимки: Krisztian Bocsi/Bloomberg Снимки: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Световните автомобилни производители продължават да бъдат разтърсвани от възможно най-сериозните проблеми – тези, които са отвъд техния контрол.

Концерните са поставени под напрежение вече месеци наред, но събитията от последните две седмици акцентират върху необходимостта от намиране на отговори от страна на автомобилните ръководители за справяне с предизвикателствата пред индустрията, пише CNN.

Продажбите са засегнати от забавянето на глобалния икономически растеж, ескалиращата търговска война и драматичните регулаторни промени. Печалбата на концерните също пострада, като към това могат да се добавят още съкращенията при работните места, както и отлъчването на изпълнителния директори на една от водещите автомобилни групи.

Производителите на автомобили, които са способни да се справят с проблемите в глобален мащаб, разполагат с повече финансови възможности за инвестиране в технологии, които са необходими при надпреварата с конкурентите и технологичните компании при разрастващия се пазар на електромобили. Изоставащите вероятно няма да оцелеят.

Китайски неволи

Китайската компания Geely разкри през изминалата седмица, че нейната нетна печалба вероятно ще се понижи с 40% за първата половина на годината, тъй като втората по големина икономика в света продължава да се забавя на фона на търговските сблъсъци с Вашингтон.

Само за юни продажбите на Geely спаднаха с 29 на сто.

Редица големи китайски производители вече изпитаха дори по-тежки загуби. Но глобалните брандове страдат също на пазара, който вече от доста време не е източник на значителен растеж.

Ford е продала с близо 22% по-малко автомобили в Китай през второто тримесечие на годината спрямо същия период през 2018 г., докато General Motors регистрира 12-процентен спад при продажбите в Китай за същото тримесечие.

Анализатори на LMC Automotive прогнозират, че продажбите на превозни средства в азиатската страна ще се свият с 5% през тази година, след като отчетоха спад от 3% през 2018 г.

Търговското напрежение между Пекин и Вашингтон продължава да бъде основен риск за индустрията. Двете страни се споразумяха да подновят преговорите, но митата върху продуктите остават в сила.

Германската афера

Германските производители са изправени пред още по-сериозни проблеми.

BWM, Volkswagen и Daimler вече имат развит бизнес в Китай. От друга страна компаниите бяха изправени пред слабите икономически данни на домашна сцена и затегнатите правила за климата и вредните емисии.

Daimler предупреди в петък, че очаква спад в печалбата за тази година заради изтеглените от пазара автомобили, правните проблеми и слабите продажби. Концернът прогнозира, че през второто тримесечие загубите ще възлизат на 1,6 млрд. евро (1,8 млрд. долара).

Конкурентът BMW също има своите проблеми. Компанията за луксозни автомобили заяви в рамките на миналата седмица, че нейният главен изпълнителен директор Харалд Крюгер се оттегля. Печалбата на компанията се сви през първите три месеца на 2019 г., като нейния автомобилен отдел регистрира загуба. Надзорният съвет на BMW ще се срещне във вторник, за да се опита да намери заместник на Крюгер.

Световният автомобилен лидер Volkswagen отчете спад в глобалните доставки на превозни средства с 2,8% за първите шест месеца на годината.

И трите компании са изложени на влиянието на търговската война между САЩ и Китай, като в същото време американският президент Доналд Тръмп не се отказва от идеята да наложи мита върху вноса на европейски автомобили.

„Търговската война понижава потенциала на нашия пазар“, споделя изпълнителният директор на VW Херберт Дийс, добавяйки: „Опитваме се да дадем най-доброто от себе си… да не позволим на  търговията да остане само локална, защото все пак това е глобална индустрия“.

В същото време над европейката автомобилна индустрия виси сянката на Brexit, чийто развой се очаква да се случи през октомври, като този процес успя да навреди сериозно на веригата на доставки на местните автомобилни производители, които постепенно започнаха да изнасят своите производствени мощности извън рамките на Обединеното кралство.

Електрическа надпревара

С проблеми при печалбите, концерните се стремят да ограничат разходите, за да увеличат инвестициите в бизнеса с електрически превозни средства.

Ford съкращава 12 хил. работни места и шест завода в Европа, в това число и фабриката за двигатели във Великобритания.

Jaguar и Rover, която е притежавана от индийската Tata Motors, закрива 4,5 хил. работни места. Honda също спира производството в своя завод в Обединеното кралство.

Радикалните промени в индустрията са в ход. Daimler и BMW се обединиха при разработването на технология за автономни коли и споделено пътуване, докато Honda инвестира в отдела на General Motors за самоуправляващи се превозни средства.

Японската Nissan и Renault отчаяно се опитват да запазят своя съюз, който беше разтърсен след ареста на бившия шеф на алианса Карлос Гон, докато Fiat Chrysler обмисля предложение за сливане с французите.

В петък Volkswagen и Ford обявиха, че разширяват сътрудничеството си. Американският концерн, който засега не е предлага електромобили, ще използва платформата на VW да разработва подобни превозни средства за европейските пазари.

Засилващият се натиск, в комбинация с новите заплахи в лицето на технологичните компании, които се опитват да навлязат в автомобилния бизнес, могат да принудят концерните от индустрията да започнат сливания помежду си.

 

Последни новини
Още от Новини от света