McAfee може да се върне на борсата

Едно IPO може да набере поне 1 милиард долара и да оцени McAfee на повече от 5 милиарда долара

Снимки: Matthew Lloyd/Bloomberg Снимки: Matthew Lloyd/Bloomberg

Американската компания за софтуер за киберсигурност McAfee LLC планира да се върне на публичните пазари, като се присъедини към рекордния брой първични публични предлагания през тази година, пише The Wall Street Journal, като се позовава на свои източници.

McAfee и нейните собственици се срещат с банкери през тази седмица, за да обсъдят планове за листване, което може да се осъществи още през тази година, твърдят хора, запознати с въпроса. Едно IPO може да набере поне 1 милиард долара и да оцени McAfee на повече от 5 милиарда долара. Няма гаранция, че компанията ще проведе успешно IPO или ще постигне тази оценка. 

McAfee е собственост на компаниите за частен капитал TPG и Thoma Bravo, заедно с Intel Corp. Тя бе оценена на 2,15 млрд. долара, или  4,2 млрд. долара, включително дълга, когато TPG се съгласи да закупи 51% дял от производителя за чипове през 2016 г. и да установи McAfee като самостоятелен бизнес. Intel купи McAfee, която първоначално стана публична през 1999 г., за около 7,5 милиарда долара през 2011 година.

Под сегашната си собственост McAfee повиши паричните потоци - параметър, което публичните инвеститори наблюдават отблизо - чрез промени в своята бизнес стратегия, както и с придобивания. През 2018 г. McAfee закупи доставчика на облачна сигурност Skyhigh Networks Inc. и компанията за потребителски VPN - TunnelBear.

Още по темата

Собствениците на McAfee са обмисляли в миналото и пряка продажба на компанията и в крайна сметка биха могли да предпочетат това пред едно IPO, казват източници. Все пак собствениците са оптимисти за перспективата за IPO, отчасти защото някои от най-близките публични конкуренти на компанията, включително Symantec Corp., Avast PLC и Palo Alto Networks Inc., напоследък осъществяват сравнително добра търговия.

Пазарът на IPO е стабилен, особено за някои технологични сделки. Обемът на технологичните IPO-та през първата половина на 2019 г. е най-високият за същия годише н период от близо 20 години насам, показват данни на Dealogic.

IPO на McAfee също ще се случи по време на период на здравословен интерес сред инвеститорите на публичния пазар в киберсигурност. Акциите на производителя на софтуер за сигурност в облака CrowdStrike Holdings Inc. се търгуват с почти двоен ръст от цената от 34 долара, на която дебютираха на борсата през миналия месец.

Последни новини
Още от Новини от света