Jaguar Land Rover инвестира в Кралството въпреки несигурността около Brexit

Автомобилният производител ще създава луксозния електрически седан XJ във Великобритания

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Производителят на автомобили Jaguar Land Rover планира да направи нова гама от електрически превозни средства в Кралството – необичайна напоследък инвестиция за автомобилната индустрия, която се оказа сред най-силно засегнатите от несигурността около Brexit, пише CNN.

Най-големият автомобилен производител във Великобритания обяви в петък, че неговият луксозен седан XJ ще бъде първият електрически модел, построен в завод близо до Бирмингам. Работата по "обширен" ремонт на фабриката ще започне този месец, посочиха от компанията, като обаче отказаха да коментират какъв е размерът на бъдещата инвестиция.

Unite, съюз, който представлява автомобилни работници, определи решението на Jaguar като „новаторско“. Той обаче предупреди, че бъдещи инвестиции в Кралството ще зависят от това дали раздялата му с Европейския съюз ще протече със сделка, която да предпазва търговията.

Ръководителите на компании от индустрията вече многократно предупредиха, че Brexit може да засегне веригите им за доставки, да наруши производството и да навреди на износа. Продължаващата несигурност около процеса вече засегна инвестиционната активност във Великобритания.

Британските заводи също бяха засегнати. Автомобилната производителност отбелязва спадове в продължение на 12 поредни месеца, като през първите 5 месеца на 2019 г. са произведени почти 150 хил. по-малко превозни средства в сравнение със същия период на 2018 г.

Самата JLR, която е собственост на индийската Tata Motors (TTM), предупреди през юни 2018 г., че е изправена пред "непредсказуемо" бъдеще, ако Великобритания не успее да поддържа търговията с Европейския съюз и след Brexit.

Още по темата

Още по темата

Повече от година по-късно опериращите в Кралството компании продължават да настояват за яснота около процеса. Британският премиер Тереза Мей се оттегля от поста си, като не е ясно кога това ще се случи, както и при какви условия. Определяният за най-вероятен неин наследник Борис Джонсън вече застана зад позицията, че раздялата между Великобритания и блока ще се състои на 31 октомври, независимо дали дотогава ще има постигнато споразумение между Лондон и Брюксел.

Британското дружество на производителите на автомобили и търговците наскоро заяви, че забавянето, причинено от „твърд“ Brexit, ще струва на индустрията по 50 хил. паунда на минута.

Още по темата

Още по темата

 

Последни новини
Още от Новини от света