Борис Джонсън вярва в безмитната търговия между Кралството и ЕС и след твърд Brexit

Би било много странно, ако ЕС еднолично реши да наложи мита върху стоки, идващи от Великобритания, посочи бившият кмет на Лондон

17:10 | 25 юни 2019
Бившият кмет на Лондон Борис Джонсън. Снимка: Darren Staples/Bloomberg
Бившият кмет на Лондон Борис Джонсън. Снимка: Darren Staples/Bloomberg

Бившият кмет на Лондон Борис Джонсън и настоящ претендент за поста на премиера Тереза Мей посочи, че все още има надежди за възможността в случай на „твърд“ Brexit някаква форма на споразумение между Великобритания и Европейския съюз (ЕС) да бъде постигната и да облекчи удара върху британската икономика, съобщава Bloomberg.

По-рано Джонсън беше остро критикуван за изказването си, че чл. 24 от Общото споразумение за митата и търговията предвижда начин търговията на Кралството да остане незасегната при раздяла с блока без споразумение. Гуверньорът на Английската централна банка Марк Карни беше сред тези, които оспориха твърдението на Джонсън.

По-късно водещият претендент за поста на Мей посочи пред LBS радио, че докато Карни е прав, мярката все пак предвижда „надеждна перспектива“ и е „пътят напред“. Той добави, че има възможност Великобритания и ЕС все пак да постигнат споразумение в случай на „твърд“ Brexit.

"Би било много странно, ако ЕС еднолично реши да наложи мита върху стоки, идващи от Великобритания", каза той.

До момента обаче представители на блока многократно заявиха, че Брюксел няма да участва в частични сделки с Лондон, ако споразумението за оттеглянето на Великобритания, което премиерът Мей постигна, не получи одобрението на парламента. Това всъщност означава, че при "твърд" Brexit мита върху британския износ ще бъдат въведени, както и гранични проверки за британските граждани.